< Tillbaka

MEKO expanderar i Finland och Baltikum

Publicerad: 14 Jun 2022
MEKO, före detta Mekonomen Group, köper den ledande distributören av bildelar och tillhörande tjänster i Finland och Estland och får på så vis också verksamhet i Lettland och Litauen. Det meddelades via en pressrelease i morse.

Knappt har vi hunnit berätta att Mekonomen Group bytt namn till MEKO innan företaget går ut med en pressrelease om förvärvet av företaget Koivunen, som distribuerar bildelar och uppges ha sålt för cirka 1 740 miljoner kronor under 2021, varav merparten av försäljningen var förlagd i Finland. 

I köpet ingår förutom handel med reservdelar även konceptanslutna och fristående verkstäder och återförsäljare, industrikunder och export. 

Företaget äger också fastigheter som nu går över till MEKO. 

Enligt pressreleasen förväntas förvärvet ge årliga synergieffekter om 40 miljoner kronor om ett par år tack vare nya marknader, överlappningar i leveranskedjan, inköp och andra verksamhetsområden. 

Därmed blir MEKO den ledande aktören i Finland, där de i dag är relativt små. 

– Jag är mycket glad att kunna kommunicera detta viktiga steg. Förvärvet av Koivunen ligger i linje med vår väl beprövade strategi att skapa värde genom noga utvalda förvärv, vilket vi tidigare gjort i Sverige, Norge, Danmark och Polen. Koivunen är ett välmående företag med starka varumärken som kommer att fortsätta att utvecklas i sin befintliga företagsstruktur som eget affärsområde. Med Koivunen i MEKO tar vi ett tydligt steg mot målet att vara den bästa och mest heltäckande partnern för alla som äger och servar fordon i norra Europa, skriver Pehr Oscarson, MEKOs VD och koncernchef i en pressrelease.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan