< Tillbaka

MEKO AB lanserar Mobilitetsbarometern

Publicerad: 7 Jul 2022
Mobilitetsbarometern har tagits fram av MEKO AB, alltså före detta Mekonomen Group, för att få information om vad vi tänker och tycker om mobilitet och elbilar.

4 000 personer i Sverige, Danmark, Finland och Norge har svarat på undersökningen som genomförts av Demoskop på uppdrag av MEKO AB. De som svarat var slumpvis utvalda och över 18 år. Undersökningen genomfördes mellan den 25 mars och 4 april. 

Tanken är att Mobilitetsbarometern ska utföras årligen för att studera vanor och attityder i Norden. 

– Vi ville genomföra en objektiv rapport som är användbar för näringslivet samt för andra aktörer, exempelvis politiker och myndigheter som fattar beslut som möjliggör långsiktig mobilitet. Rapporten visar att människor vill bli mer hållbara, men vägen dit är inte i linje med preferenserna kring mobilitet. Vår ambition är att öppna för en transparent dialog så att vi fortsätter att utveckla mobiliteten i en riktning som är bra både för människor och planeten, säger Petra Bendelin, Direktör affärsutveckling & strategi, MEKO.

I den första rapporten utkristalliseras några fakta:

Bilen är fortsatt viktig. Var tredje person tillbringar upp till en timma i bilen varje morgon för att ta sig till arbetsplatsen, affären eller träningen. Vi vill att transporten ska vara tillgänglig, bekväm, billig och pålitlig. Att bilen är miljövänlig är ett plus. Det finns emellertid skillnader i hur olika grupper använder bilen. 

Efter bilen är cykeln det viktigaste transportmedlet. Fyra av tio cyklar minst en gång i veckan. Danskar cyklar oftare än svenskar, norrmän och finnar. 

Kommunal transport kommer först på tredje plats, därefter motorcyklar, mopeder och scooters. 

Enligt undersökningen vill framför allt svenskar cykla mer än köra bil. Norrmän är mer nöjda än andra med att köra bil. 

Bensinbilar är fortsatt mer önskvärt än elbilar, förutom i Norge där det är tvärtom. När det gäller valet av fossildriven och eldriven bil är det ofta priset, räckvidden och bristen på laddningsstationer som oroar. Yngre personer är mer positiva till nya lösningar än andra. 

De flesta tror ändå att bilen kommer vara viktig i framtiden. Norrmännen är mer positiva än andra. 

En intressant fråga är vad som är viktigt när man köper en bil. Enligt 25 procent av de tillfrågade är priset mest viktigt, 13 procent anger säkerhet, 10 procent bilens livslängd och 3 procent uppger att det är viktigt att köpa en elbil. Till slut anger 4 procent att märket på bilen är viktig. Så få tycker alltsåatt  märket på bilen spelar någon roll.

Länk till hela rapporten:

https://mb.cision.com/Public/550/3595967/9decbc8484b1cdbe.pdf

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan