< Tillbaka

Medan de sov självantände elbilen i garaget

Publicerad: 24 Aug 2021
Yogi och Carolyn Vindum sov fortfarande när deras Tesla Model S varnande om att laddningen avbröts. Tolv minuter senare vaknade de till ett billarm och en brand som förstörde deras hus i San Ramon, Californien. Branden hade startat i ett av de två elfordonen i deras garage och spridit sig till det andra. "Om vi hade bott på övervåningen i det här huset hade vi varit döda", säger Yogi Vindum, pensionerad maskiningenjör.

Fallet med paret Vindums bilar är unikt eftersom det involverade två elfordon parkerade bredvid varandra i ett garage, vilket visar vilken explosiv kraft som kan utvecklas när elbilar brinner. I garaget utbröt en kraftig eldsvåda, med våldsamma explosioner som var tillräckligt kraftiga för att blåsa sönder garageportarna i metall.

– Brandmännen sa att det var så varmt att de inte kunde gå upp på uppfarten till huset, säger Yogi Vindum.

I den brandinspektionsrapport som paret Vindum fick i juli angavs bilens (en Tesla Model S) värmehanteringssystem som en av två möjliga orsaker till branden, den andra var ett fel i bilens elsystem när den laddades.

Branden, som inte tidigare rapporterats, är ett i raden av färska exempel som visar vad som kan hända när elbilar lämnas parkerade i garage för att ladda över natten.

Problemet skapar en växande oro eftersom ett antal elbilstillverkare har varnat ägarna för att låta bilarna ladda obevakade under vissa omständigheter eller sitt garage.

Branden i Yogi Vindums hem förändrade hans syn på om fordonsbränder utgör en unik risk för ägare av elbilar. ”Bensindrivna bilar fattar inte eld i garaget när de är parkerade, det är skillnaden. Jag oroar mig inte för att en bensindriven Audi fattar eld i garaget när den inte är igång”, säger han.

Biltillverkare som General Motors, Audi och Hyundai har återkallat elfordon på grund av brandrisker under de senaste åren och har varnat för de faror som är förknippade med detta. Under förra året rådde Chevrolet ägarna att inte ladda sina fordon över natten eller låta sina fulladdade fordon stå i garage. "Vi tror inte att alla fordon har detta sällsynta tillverkningsfel, men vi kan inte riskera detta så vi återkallar alla fordon," säger General Motors talesman Dan Flores.

Hyundais talesman Michael Stewart säger att företaget tillkännagav en återkallelse för sin Kona EV i mars för att byta ut batteriet. Stewart gav rådet att inte ladda bilen maximalt utan endast till 80 procent, och parkera utanför garaget. Audi har för närvarande inte någon kommentar.

Biltillverkarna står inför många utmaningar när de tävlar om att snabbt få fram elfordon till konsumenterna. Samtidigt möter de skepsis mot tillgången på laddstationer, oro för fordons räckvidd och oro över kostnaderna. Bränder har väckt stor uppmärksamhet och på grund av dessa uppmärksammade återkallelser som följd.

Tesla-ägare har rapporterat många bränder med äldre fordon, men inte alla på grund av samma omständigheter. Washington Post har dokumenterat minst fem bränder med Model S, inklusive branden som förstörde stora delar av paret Vindums hem i San Ramon. Något som är alarmerande, och som det har rapporterats om ett antal gånger, är att de motoriserade dörrarna inte öppnades eller att dörrhandtagen inte fälldes ut.

NHTSA inledde en utredning av bränder med Chevrolet Bolt i oktober 2020, innan fordonet återkallades.

Batteridrivna fordon har inte visat sig fatta eld i högre omfattning än fossildrivna, men när bränder bryter ut brinner de längre och blir varmare.

Yogi Vindum ersattes så småningom med en bensindriven Audi från försäkringsbolaget. Han sade att han var besviken över vad han beskrev som Teslas brist på intresse efter branden.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan