< Tillbaka

Fabian Hästbacka

Med ett jävlar anamma kommer man långt!

Publicerad: 19 Feb 2020
Självklart blev jag tvungen att fråga Fabian Hästbacka, vem är du? säger Bo Ericsson vd för SFVF. Och så börjar denna artikel. 1984 startade Fabians far en bilskrot i Horndal, 25km utanför Avesta. Då var Fabian 14 år. Dessförinnan hade Fabians pappa arbetat i Fagersta i stålverksindustrin under ett antal år. Fabian fick vara med på skroten under sommar- och vinterloven och skruva.

Det lade grunden till Fabians framtida yrkesval inom vår bransch. - Inget börjar av en slump, säger Bo Ericsson. Fabian började själv sin arbetslivskarriär som 18-åring på stålverket i Avesta 1988. Karriären på stålverket tog slut när han varslades 91/92, och därefter blev det en del utbildningar och sommarjobb som Avesta Stainless (nu Outokumpu) ordnade.

- År 1994 då bruket inte hade något mer att erbjuda oss, blev vi tvungna att tänka nytt. Då började jag diskutera med farsan om vi skulle utöka bildemonteringen med postorderförsäljning av begagnade delar och även försäljning av nya delar, berättar Fabian Hästbacka. - Sagt och gjort, jag kontaktade arbetsförmedlingen som gick med på ett "Starta eget"-bidrag, under förutsättning att jag först gick en starta eget-kurs. Kursen var guld värd och praktiken påbörjades. Tyvärr fick min far en hjärtinfarkt och avled endast några månader senare, endast 48 år, berättar Fabian.

- Jag vet inte vad det var som drev mig vidare, säger Fabian, men redan dagen efter så öppnade jag grindarna till skroten med siktet inställt på att driva den vidare. Samtidigt som jag i väldigt liten skala började med nya bildelar hemma i garaget i föräldrahemmet i Avesta/Skogsbo, där jag också lämnade ut begagnade delar till Avestakunder, precis som min far gjort. Det var en tuff tid då jag inte kunde skroten fullt ut, samtidigt som jag parallellt startade upp en ny verksamhet. Det var många långa arbetsdagar som kunde se ut så här:

Upp tidigt för att köra till Horndal och skrota bilar mellan kl 8-16. Sedan tillbaka till Avesta och garaget för att hålla öppet mellan kl 17-19, därefter hämta skrotbilar och göra kontorsarbete.

- En dag kom jag i kontakt med APE Fordonskomponenter (Idag Atoy) via en annons i en branschtidning. Mitt första lagerupplägg var med nya delar för 10 000 kr, vilket var riktigt stora pengar för mig just då. Säljaren, Bert-Olov Olsson, var nog fundersam när han såg en på långhårig, oljig grabb med visioner, berättar Fabian.

En kort tid därefter började Fabian sälja nya delar i garaget och hans barndomskamrat Jens som för tillfället var arbetslös anställdes. Därefter hyrde Fabian ett rum i en fastighet som låg 300 meter från föräldrahemmet i Avesta/Skogsbo. Numera äger Fabian själv fastigheten. Där sålde Fabian nya delar och även begagnade som transporterats från skroten i Horndal till Avesta. När ett antal år gått togs skrotpremien bort (2007) och Fabian kände att han inte kom längre i utvecklandet av skroten.

Fabian sålde skroten och satsade allt han ägde på nydelsbutiken, som vid det tillfället omsatte 2.5 miljoner. Verksamheten gick runt med en person, men inte för två, så en omsättningsökning var ett måste.

- Fördelen var att jag nu kunde fokusera på en verksamhet, istället för att ha två, berättar Fabian. Nu följde helt nya arbetsuppgifter med att röja på tomten, skaffa tillstånd, göra en ny infart till fastigheten, öka lagret, bygga om i butiken med mera. Omsättningen steg men det gjorde även kostnaderna, och det var inte lätt att få ekonomin att gå ihop. Nu blev hjälp och stöd nödvändigt, och hjälpen kom! Jag fick ovärderlig hjälp av Mats Wilhelmsson, som vid den tidpunkten var säljare och jobbade åt APE Fordonskomponenter (idag Atoy), berättar Fabian. Att ha en leverantör som tror på mig har varit helt avgörande för vår utveckling, säger Fabian.

Nu har det snart gått 13 år sedan jag sålde skroten och det har varit en extremt utmanande och utvecklande resa att arbeta upp Hästbackas bildelar (nydelsförsäljningen). Idag omsätter vi 20 miljoner, är åtta anställda och har under januari i år kompletterat vår bildelsbutik med Sveriges första "BDS Biltvätt". En "Gör Det Själv-tvätt” med fyra bås och två eftervård-/dammsugar-platser.

När vi 2019 fick förmånen att bli vald till "Årets Bildelsbutik" i Sverige kändes det otroligt hedrande.  Ett pris som jag oavkortat delar med min personal som är de viktigaste verktygen i företaget. Vi är dessutom den enda butik som blivit nominerad två år i följd till Motorgalan, berättar Fabian med ett stort leende.

- Jag är ödmjuk inför framtiden, det kan vända fortare än vad man tror, för jag vet att vi fortfarande har mycket kvar att förbättra och utveckla, säger Fabian. Resan som vi har gjort har varit riktigt tuff, och en stor orsak har varit det ekonomiska läget. Ständigt arbetar jag med frågorna, varför går det inte bra? Vad gör jag för fel? Och så vidare. Frågor som jag ställt till mig själv ett antal gånger och som varit obekväma att fördjupa sig i. En sak är säker, ingen annan kommer lösa problemen åt mig, så det är ju "bara" att borra ner huvudet och köra. Samtidigt är det viktigt att ha en plan för hur man ska nå målet! Rätt fokus är viktigt! Just nu är det kul att vara företagare, verksamheten fungerar bra och vi har en del idéer som ska iscensättas, säger Fabian.

- Samtidigt är det viktigt att ”logga ur skallen” och ladda batterierna och just nu gör jag det bäst med min enduro ute i skogarna! Självklart finns även här ett mål: Novemberkåsan i Gävle!

Bo Ericsson sammanfattar: - Jag har besökt Fabian några gånger i Avesta och där finns, en järnvilja, totalt fokus, fullständig kontroll, grym organisation, ordning och reda samt stort engagemang! Vilket gäng! Vi från SFVF önskar Fabian och hans anställda lycka till.

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan