< Tillbaka

McKinsey-rapport: Sverige borde niodubbla antalet nya publika laddpunkter i veckan

Publicerad: 11 Apr 2022
ACEA, European Automobile Manufacturers´Association, har gett analysfirman McKinsey I uppdrag att ta fram en uppskattning över behovet av publika laddpunkter i EU fram till år 2030. Resultatet är inte oväntat: det går för långsamt och laddpunkterna är för få.

McKinseys analys utgår från att uppnå 55 procents minskning av CO2/km för nya personbilar och transportbilar samt 30 procents minskning för tunga lastbilar. För det krävs 6,8 miljoner publika laddare före 2030. Det betyder i sin tur att upp till 14 000 publika laddstationer behöver installeras varje vecka mellan 2021 och 2030 – i dag är det ungefär 2 000 laddstationer som sätts upp i veckan. 

184 laddpunkter kommer behövas per 100 kilometer väg för bilar.

I rapporten konstateras att bara 40 procent av energin till personbil kommer laddas från privata laddare 2030. Det betyder att stort ansvar ligger på uppförandet av publika laddare. 

Den totala mängden energi som behövs per fordonsslag 2030 är fördelat så här: 113 Twh/år för personbilar, 26,1 TWh/år för tunga lastbilar och 2,7 Twh/år för bussar. 

McKinsey tror att Sverige kommer att ha fler privata laddpunkter än andra EU-länder eftersom vi har bättre möjligheter med laddare vid våra hem. Sverige har, enligt McKinsey också det bästa elnätet för elfordon jämfört med andra EU-länder. Det betyder att investeringarna i Sverige inte kommer vara så stora jämfört med andra länder för att klara att bygga upp en tillräckligt bra laddinfrastruktur. 

McKinsey skriver också att Stockholm är den stad i Europa som har en effektiv tillståndsprocess. Enligt rapporten ska det ta i snitt sju månader att få en laddpunkt på plats i Stockholm mot 14 månader i länder som Portugal, Nederländerna, Frankrike och Spanien.

Deras slutsats är att Sverige borde snabba på byggandet av publika laddpunkter – helst med nio gånger så många som byggs i dag.

En bra sammanfattning av analysen går att hitta på omev.se som drivs av Chalmers och finansieras av Energimyndigheten.  

Text: MARIA ERIKSSON

Maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan