< Tillbaka

Jorge Castro, grundare och vd marknadsföringsbyrån Growth Marketing.

Marknadsföringsexpert: Så kan branschen dra nytta av AI

Publicerad: 26 Apr 2023
Hur bra är bilbranschen på att använda AI och vilka möjligheter ruvar tekniken på framöver för vår bransch? Vi bad Jorge Castro, expert på digital marknadsföring som har kunder bland annat i motorbranschen att ge en lägesbild.

Jorge Castro jobbade tidigare som marknadschef på ABS Wheels och driver idag egna digitala marknadsföringsbyrån Growth Marketing med flertalet kunder i motorbranschen. Jorge – hur bra tycker du bilbranschen är på att använda AI (artificiell intelligens)?

– Både bilhandeln och bilverkstäderna har sett fördelarna med att använda AI-baserade lösningar som chatt-roboten Chat GPT. Vi på Growth Marketing har nyttjat Open AI:s API:er för att skapa innehåll åt våra kunder inom automotive. I ett annat fall har vi hjälpt en verkstadskedja att effektivisera sina nyhetsutskick.

Vad ser du för intressanta användningsområden för AI som motorbranschen inte testat än?

– Det finns så många spännande användningsområden för AI inom bilbranschen som inte ens testats än! En sak som jag tycker skulle kunna vara riktigt intressant är att använda AI för att skapa mer anpassade kundupplevelser. Tänk dig att AI-baserade algoritmer kan användas för att förutspå vad kunderna vill ha och behöver, baserat på deras tidigare köphistorik och beteendemönster. Det skulle vara ett fantastiskt sätt att skapa lojalitet och en stark relation med kunderna direkt i butikerna. Idag finns ju AI-företaget Indivd som sysslar med anonymiseringstekniker där butikskameror kör en anonym insamling och analys av kunders beteenden vilket sen hjälper butiksägare, bilhandlaren eller e-handlaren att konvertera bättre. Den här tekniken godkändes av Datainspektionen 2021.

"Tänk dig att AI-baserade algoritmer kan användas för att
förutspå vad kunderna vill ha och behöver, baserat på deras
tidigare köphistorik och beteendemönster."  (
Jorge Castro)

Vad ser du för intressanta användningsområden för AI i framtiden?

– När jag tänker på framtiden för AI inom bilbranschen ser jag verkligen potentialen av självkörande fordon som något riktigt spännande. Tänk dig att ingen längre behöver oroa sig för trafikstockningar eller trafikolyckor, det skulle vara en game-changer! Men jag tror också att AI kan användas för att optimera produktionsprocesser, minska utsläpp och förbättra underhållsprocesser. Det är så många möjligheter som bara väntar på att utforskas. Jag kör ju en Tesla Model Y som har en självkörande funktion som byggs på viss AI. Men herre gud – jag känner att den kan bli tio gånger bättre!

Varför ska vi inte vara rädda för AI-trekniken?

– Som marknadsföringsproffs ser jag AI som ett verktyg för att lösa problem och skapa nya möjligheter. Jag tror starkt att de bolag som inte implementerar AI i sin vardag lär bli omsprungna ganska snabbt av de bolag som gör det. Det är dock viktigt att de som använder eller skapar AI gör det på rätt sätt och ser till att det inte används för att skada människor eller miljön. Men om vi är smarta i vår användning av AI kan det verkligen ha en positiv inverkan på våra liv och vår värld. Jag rekommenderar den som är rädd för AI att prenumerera på Arash Gilans nyhetsbrev ”AI med Arash” på Linkedin. Han tar upp allt inom AI och du får samtidigt varje vecka bra insikter.

Open AI API är en molnbaserad plattform som ger utvecklare tillgång till Open AI:s språkmodeller. Open AI är ett ideellt forskningsbolag som inriktar sig på artificiell intelligens (AI). Företaget siktar på att avancera ”vänlig AI”. Med andra ord, att övervaka utvecklingen av ”människo-lik intelligens” för att säkerställa ett resultat som gynnar hela mänskligheten och undviker globala katastrofrisker.

LÄS ÄVEN: Expert: Därför gör Hedin-koncernen rätt som rekryterar en webbanalytiker

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

 

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)


 

29 Maj, 2023, Extern artikel
Sveriges bilpark blir äldre
29 Maj, 2023, Extern artikel
Michelin säljer sin verksamhet i Ryssland
26 Maj, 2023, Extern artikel
Däckline förnyar sin plattform med ytterligare 350 varumärken
25 Maj, 2023, Extern artikel
Förväntad nedgång i nyregistrering av fordon
25 Maj, 2023, Extern artikel
Dubbade däck revolutionerar snöröjning
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan