< Tillbaka

Många rekord för Bilia - här är höjdpunkterna från dagens presskonferens

Publicerad: 26 Okt 2021
Bilia höll presskonferens i morse om hur det gått för företaget i tredje kvartalet. Fordonsproffs har plockat ut guldkornen som kan intressera verkstäderna med nyheter om fälgar, däck och begbil.

• Bilia ska ge sig in i fälg-reparations-branschen i Sverige och startar två svenska hubbar – en i Kallhäll och en i Jönköping. Affärsområdet startades av förvärvet av norska företaget Felgteknikk Norge. – Att reparera fälgar är ett spännande område som knappt finns i Sverige. Vi vill utveckla affären, säger vd Per Avander. 

• Däck är ett annat område som Bilia vill satsa mer på. Genom förvärvet av Citydäck Öresund har Bilia utökat förutsättningarna att nå målet att förvara 600 000 däck. I dag är Bilias förvaring uppe i 400 000 däck. 

• Rent allmänt om servicemarknaden summerade Per Avander – tillväxten var 16 procent, de har en tydlig affärsstrategi med sina lojala kunder och aktivt arbete med serviceabonnemang, som också blivit fler. Med hjälp av abonnemangen träffar de kunderna 3-4 gånger per år och får därmed lika många möjligheter till att knyta fler affärer med kunden.

• Bilia har en orderstock på 19 600 bilar (!), alltså lika många kunder väntar på sina olevererade bilar från fabrikerna. Och enligt vd Per Avander lär de få vänta ett tag på grund av komponentbristen. Bara under tredje kvartalet ökade orderstocken med 5 000 bilar.

• Försäljningen av begagnade bilar är ”het”. – Det är positivt att våra kunder fortsätter köpa nya bilar, vilket gör orderingången stark, men vi levererar inte ut våra bilar utan har långa leveranstider, sade Per Avander. För att hitta begagnade bilar att sälja har de egna inköpare som raggar begbil både från privatkunder och företag. Först när Bilia kan börja leverera nya bilar till sina kunder kommer de här inbytesbilarna ut på begagnatmarknaden.

• Leasingkunderna bearbetas också annorlunda på grund av förseningar i leveranserna – istället för att ringa och påminna kunden 2-3 månader innan leasingperioden tar slut ringer Bilias försäljare redan 9-12 månader innan avtalsslut. 

Att Bilia nu krokat arm med Volvo Cars igen, även om det inneburit att Bilia tvingats sälja 8 anläggningar och lägga om inriktningen på 3 anläggningar där de inte får sälja Volvo-bilar, är inget som komplicerar affärerna. Till Dagens Industris webb-TV säger Per Avander:

– Vi blickar framåt. Vi jobbar bra ihop och har en bra dialog om hur vi ska utveckla alla olika koncept. Vi satsar på framtiden med Volvo och är positiva till det här. Nu kan vi lägga ett oroligt år bakom oss vilket är viktigt både för våra kunder och anställda som varit i ovisshet. Nu vet vi spelreglerna för framtiden.

Per Avander varnar emellertid på presskonferensen för en fortsatt ansträngd tid ända in i kvartal 2 2022 när det gäller långa leveranstider för beställda bilar.

– Under tredje kvartalet har bristen på komponenter inom fordonsindustrin påverkat tillgången till nya bilar. Vi bedömer i dag att bristen på nya bilar kommer att bestå under fjärde kvartalet och i början av nästa år varför efterfrågan på begagnade bilar därmed förväntas vara fortsatt hög, säger Per Avander.

På en fråga om alla de märken som Bilia har och hur de jobbar för att motverka intern konkurrens svarade Avander att alla märken hålls separerade och har olika bolag, men att det i dag är ganska rörigt i branschen med agentmodeller, onlineförsäljning, prenumerationer och bildelning. Avander beskriver branschen som ”allmänt turbulent”, men där serviceaffären är mer stabil och ger den stora intjäningen.

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan