< Tillbaka

Många begagnade elbilar importeras till Sverige – men fem gånger fler exporteras till andra länder

Publicerad: 30 Jun 2022
Fem gånger så många begagnade elbilar exporteras från Sverige jämfört med antalet som importeras. 80 procent av alla begagnade elfordon såldes över gränser. Det är några av flera intressanta siffror i en elfordonsmarknadsstudie för 2021.

Studien är genomförd av grossistplattformen för begagnade bilar Auto1.com med drygt 16 000 partners som köper och säljer bilar i 30 europeiska länder. Återförsäljarna märker tydligt av olika lokala prisskillnader. Deras insyn på marknaden för begagnade elbilar visar att utmaningarna skiljer sig åt betydligt mellan länderna. 

– Vi kan konstatera att elbilar nu kommer med mer märkbara volymer på begbilsmarknaden. Tillsammans med branschen utvecklar vi ständigt våra tjänster utifrån branschens utveckling, säger Georgios Mpacharoglou, marknadsansvarig på Auto1.com.

Totalt sett ökade handeln med laddbara begagnade bilar med 100 procent mot 2020 och 80 procent – fyra av fem bilar – bytte land

I undersökningen dras slutsatsen att Sverige inte klarat sig så bra när det gäller utbyggnaden av infrastruktur och utformandet av skatteregler, vilket resulterat i att importen av elbilar är större än exporten.

Länder med stort sug efter begagnade elbilar är Danmark, Finland och Nederländerna. I just Nederländerna finns 82 172 laddpunkter – vilket kan jämföras med 259 884 laddpunkter i hela EU. Motsvarigheten i Sverige var knappt 14 000 publika laddstationer. 

Något som också skiljer andra länder från Sverige är att både Danmark och Finland har låga skatter på importerade elbilar. 

Enligt rapporten har runt 60 procent av återförsäljarna i Sverige sålt minst en begagnad elbil under 2021, vilket är högre än övriga länder i Europa. Prognosen för 2022 tros vara 43 procent bland europeiska återförsäljare. 

Rapportskribenten konstaterar att det historiskt sett exporterats runt 400 elbilar från Sverige varje månad med viss variation. De största märkena är VW, Volvo och Kia, men även Peugeot, Mercedes och Audi. Nissan och Tesla har lägre exportsiffror.

Importen av laddbara fordon har legat runt 10-30 bilar per månad, men under några månader har det varit 100 importbilar. Bland importbilarna dominerar Tesla, som står för 65 procent.

Det betyder att det exporteras fem gånger så många elbilar som det importeras

Den så kallade omsättningstiden, alltså hur länge det tar att sälja en begagnad tid, varierar mellan märken och drivmedel. En tredjedel säljs inom 30 dagar, en tredjedel blir stående i över två år. Resten säljs inom 15 dagar. 

Bland de laddbara bilar är det Tesla och Mercedes som säljs snabbast – nästan hälften har bytt ägare inom en månad. Även elbilar från Honda, Lexus och Nissan är populära. 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan