< Tillbaka

Ida Ljungwe, konsumentvägledare på Piteå kommun. Foto: Ulf Gustafsson

”Man skulle lätt kunnat viga en heldag åt detta”

Publicerad: 11 Okt 2022
SFVF åker just nu runt i Sverige för att hålla två timmar långa kurser om grunderna i bilar och bilars teknik för konsumentvägledare i ett antal kommuner runt om i Sverige. Vi har pratat med en konsumentvägledare som gått kursen.

Ida Ljungwe, konsumentvägledare på Piteå kommun – varför deltog du i kursen?

– Jag deltog i kursen för att bredda och fördjupa mina kunskaper vad gäller bilar som blir alltmer komplexa med den nya tekniken som ska möta juridiken.

Vad tyckte du om kursen?

– Kursen var intressant och det var nyttigt få med sig vilka bildelar som det ofta kan bli problem med och vad gäller om förväntad livslängd eller ett köprättsligt fel. Det var också givande få höra hur ni tänker kring den ”nya” Konsumentköplagen när den ska appliceras på bilköp och vilka eventuella utmaningar det kan komma att innebära för både företagen och konsumenterna.

Varför tycker du det är viktigt för er konsumentvägledare att få denna typ av kunskap om bilar?

– Då bilar, både vad gäller köp (nybilsköp och begagnade) samt tjänst (lämnas på verkstad) ligger i topp år efter år vad gäller klagomål som inkommer till landets konsumentvägledare innebär det att vi får både många och komplexa frågor. Så då gäller det att ha kunskapen att besvara dem efter bästa förmåga.

Var det nåt du saknade i kursen? Och var det nåt du kände att detta vill jag gärna lära mig mer om?

– Man skulle lätt kunnat viga en heldag åt detta, då det är mycket man skulle vilja veta mer kring just bildelar och det praktiska – var de sitter, vanliga problem etcetera. Även om jag spenderade en hel del tid med pappa i garaget som liten då han skruvade i bilar då han är utbildad helikoptertekniker så är mina kunskaper ganska så begränsade. Så man behöver ständigt uppdatera sig.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu
070-334 50 09

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan