”Man bör ha skinn på näsan”

Publicerad: 10 Jan 2020
Det gäller att ta för sig, vara beredd på motstånd mot förändring och att de mjuka värdena prioriteras. Vi bad 37-åriga Lina Blomkvist, vd för BéOs Bilservice i Uppsala, att dela med sig av erfarenheterna av hur det är att vara företagsledare i en mansdominerad bransch.

2009 började Lina Blomkvist jobba på BéOs Bilservice i Uppsala som drevs av hennes pappa Stefan Blomkvist. Lina, som hade pedagogisk utbildning och tidigare jobbat på förskola, fick i början rycka in som alltiallo på familjeföretaget.

– Sedan blev det mer och mer och jag kände att det är det här jag vill jobba med, säger Lina. Hon fick med tiden mer och mer administrativa arbetsuppgifter. För fem år sedan fick Lina axla rollen som vice vd och för två år sedan tog hon över som vd efter pappan.

– Att ha utbildning i pedagogik och ha jobbat med barn tycker jag har varit värdefullt att ha med sig i den här branschen. Jag har vanan att prata om mjuka värden som arbetsmiljö. Det är viktigt att kunna prata om det på en arbetsplats, menar Lina och tar utvecklingssamtalen som ett exempel:
– En viktig del i den personliga utvecklingen är att kunna prata om sina styrkor och svagheter. Vi har jobbat mycket med att skaffa oss verktyg för att förstå människors beteende, och då utifrån disc-modellen där man tolkar människor utifrån några olika personlighetstyper. Att vara kvinnlig företagsledare i en fortfarande mansdominerad bransch är inte alltid en dans på rosor, säger Lina:
– Det är en fördel om man kan ta för sig. Det finns ett visst motstånd mot förändring och det finns fortfarande en uppfattning om att kvinnor kanske inte hör hemma i den här branschen. Det finns en rädsla för att ta in de mjuka värdena, som kvinnor ofta tillför. Samtidigt tycker jag det går framåt i branschen. Man börjar bli mera öppen och tillåtande.

Utvecklingsarbete
Lina är sedan flera år branschambassadör i Uppsala län för Verkstadsföretagarnas räkning och även branschrepresentant i Skolverkets nationella programråd. Hon tycker myndighetens arbete med att förändra gymnasieskolans fordons- och transportprogram går åt rätt håll:

– Jag tycker Skolverket varit väldigt tillmötesgående och lyssnat in branschens synpunkter på vad som behöver göras. Skolverket har också insett att utbildningen behöver förändras, att eleverna behöver få mer kunskaper i ellära, felsökningsmetodik, hybridteknik och alternativa bränslen. Vi har också fått gehör för att lägga in husbil-husvagn, atv och mc samt buss som moment i utbildningen. Tidigare i år blev Lina Blomkvist även invald i Verkstadsföretagarnas styrelse:

– Jag är så otroligt tacksam över att de i styrelsen ser vad jag gör och att de uppskattar det. Och det är också något som inspirerar mig i jobbet – när andra ser och uppmärksammar det man gör

Artikelarkiv

5 Aug, 2020, Extern artikel
Koenigsegg på besök hos Jon Olsson
3 Aug, 2020, Extern artikel
Duell: Polestar 2 mot Tesla Model 3
31 Jul, 2020, Extern artikel
Unik Volvo PV659 från 1936
27 Jul, 2020, Extern artikel
Mazda MX-5 Miata testad
20 Jul, 2020, Extern artikel
Köper man Polestar 2 av förnuft eller känsla?
17 Aug, 2020
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim),
21 Aug, 2020
SFVF:s Utbildning för kundmottagare och i konsten ”att lyckas med säljet”
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim),
25 Aug, 2020
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim),
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan