< Tillbaka

T h - Malte Månsons vd Staffan Lindewald. Foto: Malte Månson

MALTE Månson: Därför är vi unika

Publicerad: 18 Sep 2023
Vad är det som gör Malte Månson unika på den tunga sidan och vad kommer deras samarbete med Meca innebära? Vi bad Malte Månsons vd Staffan Lindewald berätta mera.

I augusti meddelade Meko att deras dotterbolag Meca ingått ett nytt samarbete med den fristående lastbilsverkstadskedjan Malte Månson. Ett samarbete som enligt parterna stärker både Malte Månsons unika position på marknaden och Mecas position på den tunga sidan. Vi bad parterna berätta lite mer om deras samarbete.

Staffan Lindewald, vd för Malte Månson – vad är det som idag skiljer ut Malte Månson från andra aktörer på tunga sidan?

– Våra verkstäder har öppet klockan 7-23 varje vardag och vi tar alltid emot kunderna även om de kommer dropin.

Hur klarar ni det?

– Dels handlar det om hur vi jobbar med bemanningen. Vi har fler medarbetare i verkstaden än vad vi i normala fall skulle kalkylera med att vi behöver. Sedan försöker vi jobba väldigt flexibelt – man planerar om i verkstaden ganska många gånger under en och samma dag. Det innebär att mekanikerna ibland får släppa jobb de håller på med och börja med något helt annat, och sedan kanske gå tillbaka igen och fortsätta med det de tidigare lämnat.

– Ibland får vi vänta längre än vi räknar med på delar och ibland får vi skicka personal för att hämta delar. Men nu kliver Meca in med full kraft och öppnar upp sina distributionskanaler för oss.

Varför har ni valt att ha så generösa öppettider i era verkstäder?

– Vi måste spegla kunderna, och våra kunder jobbar dygnet runt. Idag bokar vi i princip bara in enkla jobb på kvällstid eftersom vi inte kan få tag i delar på kvällen.

Varför är det så viktigt för er att kunna leverera delar just in time till era kunder?

– Lastbilsförare har höga krav. De har betydligt mera bråttom än en privatkonsument – lastbilen är ju ofta hela eller en viktig del av deras företag och stilleståndstid blir därför dyrt för en lastbilsägare.

Vilka är de främsta vinsterna med ert samarbetet med Meca?

– Meca levererar delar på en helt annan nivå på personbilssidan än vad vi är bortskämda med på tunga sidan. Ibland får vi vänta längre än vi räknar med på delar och ibland får vi skicka personal för att hämta delar. Men nu när Meca kliver in med full kraft och öppnar upp sina distributionskanaler för oss så tror jag vårt samarbete kommer kunna bidra till att lyfta hela den tunga sidan. Det bör också leda till att vi kan minska lagerhållningen rejält.

Innebär samarbetet med Meca att ni köper alla era delar därifrån?

– Vi har inga exklusiva avtal med Meca. Om någon aktör lokalt har en lastbilsdel som vi letar efter och som en kund akut behöver så kommer vi köpa delen. Annars sinkar vi kunden. I ett sådant här läge är det också underordnat vad delen kostar. Att få ut lastbilen i jobb är överordnat, för stilleståndet kostar mycket mer för kunden.

Hur ser era kunder ut?

– Den främsta målgruppen är åkare med 3-8 år gamla lastbilar, men vi har även nya lastbilar bland kunderna.

Vilka ser ni som era konkurrenter?

– Våra största konkurrenter är Volvo och Scania, de största märkesverkstäderna på lastbilssidan och som tillsammans har en marknadsandel i Sverige på 80 procent. Men även vi har auktorisationer för flera märken, vi representerar Mercedes, DAF, MAN och Iveco. Och vi vill öka konkurrensen och höja nivån på tunga sidan.

LÄS ÄVEN: Året som gått med Malte Månson

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan