< Tillbaka

Laddstation i Mariestad. Foto: Pierre Kjellin

LKQ: Så länge håller ett elbilsbatteri

Publicerad: 24 Okt 2022
Hur länge håller egentligen ett elbilsbatteri? Svaret på den frågan varierar i branschen, och om man får tro Meko-koncernens och Atraccos ägarbolag LKQ så är det märkbart kortare än för dagens bilmotorer.

En av de första serietillverkade eldrivna personbilar som började säljas på personbilsmarknaden i Sverige var Nissan Leaf som lanserades här för cirka 10 år sedan och Renault Zoe som kom ut på Sverigemarknaden 2014.

Nu lämnas allt fler av dessa två elbilsmodeller in till verkstäder på grund av att drivbatteriet tappat en hel del av sin laddkapacitet eller för byte av drivbatteriet. En åtgärd som kostar flera hundra tusen för bilägaren i de fall drivbatteriets garanti löpt ut.

Amerikanska investmentbolaget LKQ som äger en rad bolag i fordonsbranschen – däribland Meko-koncernen och Atracco-koncernen – skriver i ett pressmeddelande publicerat i maj i år att ett drivbatteri i en elbil kan förväntas hålla i 10-15 år innan det behöver bytas.

Hos det bet brittiska energibolaget National Grid räknar man istället med att ett drivbatteri i en elbil ska hålla i 15-20 år innan det behöver bytas ut.

Dagens drivbatterier till elbilar är ofta dyrare i inköp än en förbränningsmotor till en bil.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

070-334 50 09

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan