Lernia storsatsar på kvinnor med hjälp av duktiga kvinnor från branschen

Publicerad: 17 Dec 2021
Efter en lyckad inspirationsdag för kvinnor till fordonsbranschen i Göteborg har Lernia bestämt sig för att satsa nationellt. – Fordonsbranschen saknar personal och framför allt kvinnlig personal. Bristen på jämställdhet är gigantisk, men jag är positivt överraskad att så många kvinnor visat sig vara intresserade, säger initiativtagaren Kenneth Zettermark.

Det började med en inspirationsdag nyligen på Lernias fordonsutbildning i Göteborg, där Kenneth Zettermark är lärare. Trots en kort planeringstid kom 20 intresserade kvinnliga besökarne, varav nio startade utbildningen förra måndagen. 

– Under den dagen pratade jag med två kvinnor som sade att de inte trodde att kvinnor var välkomna till branschen. Då tänkte jag att detta säkert är ett nationellt problem, att vi måste försöka göra något åt det, säger Kenneth Zettermark.

Eftersom Zettermark även är nationell ämnesexpert för Lernias fordonsutbildning kopierades inspirationsdagens vinnande koncept. Den 24 februari nästa år kommer arbetssökande kvinnor bjudas in till någon av Lernias 13 utbildningsorter. Föreläsningar kommer hållas digitalt från utbildningslokalen i Göteborg.

– Vi har bland annat bjudit in Lena Svendsén, kvalitets- och hållbarhetschef för Mechanium Sverige AB, tf verkstadschef Elinore Karlsson på AD Sverige AB, Karoline LIndboe från KlarOK och ytterligare någon kvinna från branschen. Det blir en bra mix som även visar deltagarna att det finns möjlighet för kvinnor att göra karriär i branschen och att det inte bara handlar om rena mekanikerjobb, säger Kenneth Zettermark.

Förutom jobb som mekaniker för personbilar, lastbilar, buss och maskin behövs lackerare, skadereparatörer, reservdelshantering med mera. 

– Jämställdhetsfrågorna är gigantiska i hela branschen, men det gick faktiskt bättre än jag trodde efter förra inspirationsdagen som vi hade i Göteborg då nästan hälften började utbildningen. Det kan bara bli en vinst av det här, säger Kenneth Zettermark.

Statistiken visar 97 procent mansdominans för mekaniker (2019). Även i Lernias lokaler finns för få kvinnor.

– Vår utbildning i Gävle sticker faktiskt ut med många kvinnliga elever, men det handlar nog mycket om att det finns en engagerad kvinna på arbetsförmedlingen som lyckas rekrytera kvinnor till utbildningen i Gävle, säger Kenneth Zettermark.

Lernias elever är omtyckta av branschen, inte minst eftersom eleverna är vuxna som gjort ett aktivt studieval med olika yrkeserfarenheter. I dag går 325 elever på fordonsteknisk utbildning hos Lernia. Av de är 52 kvinnor. 

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
29 Jun, 2022, Extern artikel
Continental förlänger med Tour de France
28 Jun, 2022, Extern artikel
Nokian drar sig ur Ryssland
28 Jun, 2022, Extern artikel
Rätt däckval kan minska utsläpp och bränsleförbrukning
28 Jun, 2022, Extern artikel
Amring utökar sortimentet av lastbilsdäck
27 Jun, 2022, Extern artikel
Continental originalutrustar nya Mercedes EQB
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners