Lars Stjernkvists utredning om Gymnasieskolans framtid är positiv för SFVF:s fordonsverkstäder

Publicerad: 9 Okt 2020
Under två år har Lars Stjernkvist, fd kommunalpolitiker i Norrköping (S), varit utredare för Gymnasieskolan och Komvux. Slutresultatet är ett betänkande som nu lämnats till regeringen och är ute på remiss. Utredningens slutresultat är sammanställt i ”En modell för planering och dimensionering av gymnasial utbildning”.

- Den här utredningen sätter ett positivt framtidsfokus på hur viktigt det är med aktiva branschråd, där SFVF:s Branschambassadörer kan spela en viktig roll, säger Benny Wallin, som är utbildningsansvarig på Verkstadsföretagarna och SFVF samt ledamot av det Nationella Programrådet på Skolverket. Här har vi chans att påverka eleverna i alla våra olika fantastiska yrken.

Bakgrunden till Lars Stjernkvists utredning är att kostnaderna för utbildningarna inom gymnasiet och Komvux stigit oroväckande de sista åren och fakta är också att 40% av eleverna som tagit examen i gymnasiet har inte efter 4 år påbörjat några fortsatta studier. Det här oroar fordonsbranschen som har en explosionartad teknikutveckling.

Utredningen föreslår att:

  1. Elevernas önskemål tillsammans med näringslivets behov ska styra dimensioneringen av olika yrkesutbildningar där Staten förväntas sätta ramarna, Kommuner beslutar om fördelning.
  2. Ett ramverk ska tvinga huvudmän, både kommunala och privata, att samverka i stället för att konkurrera om utbildningsplatserna.
  3. Ett breddat Komvux ges direktiv att kunna erbjuda utbildningar efter elevens- och näringslivets behov.

Utredningen uppmanar regionala Branschråd att påskynda samordningen mellan Skola och näringsliv.

- Utredningen går helt i linje med SFVF:s och medlemsföretagens kvalitets- och kvantitetstänkande som dessutom garanterar en rätt dimensionerad fordonsutbildning, och en besparing av statliga allmänna medel, säger Bo Ericsson, branschdirektör för SFVF.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser