< Tillbaka

Lång väntan på el i laddstolpar

Publicerad: 28 Okt 2021
För tre år sedan började Olofssons Bil i Haninge utanför Stockholm planera för laddstolpar för elbilar vid deras anläggningar. Spänningen stiger – för elen har ännu inte kommit. Däremot har äntligen solcellstaket kopplats in.

Maria Olofsson, koncernchef och vd för Olofssons Bil vet inte om hon ska skratta eller gråta när hon berättar om de investeringar som togs för tre år sedan för att göra sitt för miljön och underlätta för försäljning av elbilar. 

Fem miljoner kronor lades på laddstolpar vid de tre anläggningarna, dels för att ladda demonstrationsbilar, dels för kundernas elbilar. Men de går fortfarande inte att använda. 

Enligt Vattenfall behövdes mer el till fastigheten. Ändå stod stolparna klara under våren och sommaren i år.

Som ytterligare en investering installerades solpaneler på taket på en av anläggningarna. Tanken var att anläggningen skulle bli självförsörjande till 70 procent, men även där fick Olofsson problem. Vattenfall behövde byta en elmätare. 

– Häromdagen kopplades solcellerna in så det känns bra, men det ska inte behöva ta flera månader. Stolparna står fortfarande utan att kunna användas trots att vi skickat in färdiganmälningar. Förseningarna beror också delvis på komponentbrist. Det som är anmärkningsvärt är att det har gått så lång tid, säger Maria Olofsson till Fordonsproffs.

–  Det är frustrerande och helt obegripligt att det ska ta så lång tid. Om det här visar hur trögt det går i samhället är det en katastrof. Då räcker det inte att bilköparna och vi inom näringslivet är redo för omställningen. Vi får in allt fler elbilar, men samhället hänger inte med, säger Maria Olofsson.

Vad kan man göra?

– Jag vet inte vad problemet är hos Vattenfall, men det vi har lärt oss är att man bör kontakta sin elleverantör innan man gör en investering och kontrollera att det finns tillräckligt med ström. Det hade vi gjort om vi börjat om i dag, säger Maria Olofsson.

Eftersom Olofssons Bil sökt pengar för investeringen inom ramen för Klimatklivet på Naturvårdsverket ska investeringarna redovisas när allt är på plats, men på grund av förseningarna har det inte gått. 

Exemplet med Olofssons Bil visar tydligt olika faser av anpassning med å ena sidan näringslivet och konsumenter och å andra sidan samhället. Innan dessa faser går i takt lär elen utebli i laddstolparna hos Olofssons Bil i Haninge. Men Maria Olofsson fortsätter investera.

– Vi har en ny däckverkstad på gång vid en ny anläggning i Haninge, men det har gått bra, kanske för att området är ett helt nybyggt industriområde. 

Till tidningen Näringslivet svarar Vattenfall Eldistribution skriftligt att de beklagar att kunden upplevt att hanteringen varit problematisk. 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan