< Tillbaka

Partikelmätare från Maha. Foto: Sun Maskin

Länderna som börjat med partikelmätning av avgaser

Publicerad: 9 Aug 2023
Inom några år är obligatorisk mätning av partikelhalterna i avgaserna att vänta vid fordonsbesiktning. Vi har tittat på hur denna mätning fungerar i några andra EU-länder där partikelmätning redan blivit obligatorisk.

Biltillverkarna förbereder sig nu för fullt för de skärpta utsläppskraven euro 7 som EU vill införa redan 2025 och som både innebär kraftigt skärpta och helt nya krav när det gäller partikelhalterna i bilens utsläpp.

Om några år väntas också partikelmätning av avgaserna bli obligatoriskt i Sverige vid den lagstadgade fordonsbesiktningen.

Tyskland, Nederländerna, Belgien och Schweiz är de länder i Europa som redan infört kravet på obligatorisk mätning av partikelhalterna i avgaserna vid fordonsbesiktningen.
I Tyskland infördes kravet på partikelmätning 1 juli i år och där tillåts maximalt 250000 partiklar per kubikcentimeter (cm3). Dieselbilar som tillverkats enligt euro 6-normen omfattas av kravet på partikelmätning.
I Belgien infördes kravet på partikelmätning 1 juli 2022 i regionen Flandern och där tillåts max 1 miljon partiklar/ cm3. Bilar med både euro 5- och euro 6-motor med direktinsprutning omfattas av kravet på partikelmätning.

I Tyskland har bland annat flera bildels- och biltillbehörsleverantörer gått ut med rekommendationer om hur dieselbilägare kan minska risken för att deras bil blir underkänd i partikelmätningen vid besiktningen. En vanlig rekommendation är att lämna in bilen på verkstad för mekanisk rengöring av dieselpartikelfiltret.

Hos bland annat leverantören Tenneco avråder man dock från att kemiskt rengöra dieselpartikelfiltret genom att tillsätta rengörande additiv, med hänvisning till att dessa inte har någon bevisad effekt utan istället uppges i värsta fall kunna skada partikelfiltret.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan