< Tillbaka

LAG VIKTIG FÖR ATT SKYDDA DE FRIA VERKSTÄDERNA

Publicerad: 17 Jan 2022
Lobbygruppen AFCAR och branschorganisationerna SFVF och SBF har haft möte med Transportstyrelsen för att diskutera vikten av en lag som reglerar tillgången till fordonsdata för verkstäderna. – Det är helt avgörande att vi får till regler kring fordonsinformationen, säger Claes Åström, vd SFVF.

AFCAR (Alliance for the Freedom of Car Repair in Europe) är en lobbygrupp som försöker säkerställa att oberoende fordonsverkstäder och fristående leverantörer av bildelar får tillgång till den fordonsdata som behövs för att kunna genomföra service och reparation av bilar i framtiden. 

Anledningen är att biltillverkare inte är så intresserade av att dela med sig av bilens information utan hellre vill sköta uppdateringar av bilens system själva eller styra kunden till en verkstad som biltillverkaren väljer. Detta kommer, enligt AFCAR, att snedvrida konkurrensen.

EU har tagit fram en datalag (”Data Act”) som ska införas, men den räcker inte på långa vägar i en tid när ”over-the-air”-uppdateringar redan finns.

– AFCAR är tydliga med att det krävs ytterligare regler, branschspecifika regler, som reglerar marknaden på detaljnivå. Om det inte regleras kan oberoende verkstäder inte få samma information som de auktoriserade verkstäderna har tillgång till, säger Claes Åström.

AFCAR har tagit fram en telematikplattform som de kallar S-OTP-plattform. Det står för The Secure On-board Telematics Platform. Tanken är att S-OTP ska säkerställa bilförarens integritet och genom GDPR låta kunden själv bestämma om de vill dela bilens information med verkstaden. 

– Biltillverkarna vill i första hand inte använda S-OTP-plattformen eftersom de säger att den inte är tillräckligt säker, säger Åström.

­Vad fick ni för respons från Transportstyrelsen kring det här?

– Transportstyrelsens representant vill veta mer om hur det här kommer påverka slutkunderna, om det blir verkstäder som kommer tvingas stänga, om det då blir dyrare för kunder att göra service eftersom de får åka längre samt en onödigt stor miljöpåverkan, säger Claes Åström.

Transportstyrelsen bad att få ta del av en utredning som AFCAR genomförde redan 2019 och som visar vilka ekonomiska eftergifter en bristande lagstiftning kan leda till både för verkstäderna och slutkunderna. Denna utredning ska nu kompletteras för att ge en bättre bild av situationen. 

– Det här var ett första möte för att få igång diskussionen och för att veta hur vi på lokal nivå kan hjälpa till att driva frågan. Det är helt avgörande för den fristående marknaden att vi får till regler. Om vi inte får tillgång till den här informationen kommer konkurrensen att snedvridas, säger Claes Åström.

Med på mötet var också Johnny Bräster från SBF (Sveriges Bildelsgrossisters förening) och Bo Ericsson, styrelseordförande SFVF. I Sverige består AFCAR av M Sverige, SBF, SFVF och Fordonsverkstadsutrustarna (FVU).

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan