< Tillbaka

LAG VIKTIG FÖR ATT SKYDDA DE FRIA VERKSTÄDERNA

Publicerad: 17 Jan 2022
Lobbygruppen AFCAR och branschorganisationerna SFVF och SBF har haft möte med Transportstyrelsen för att diskutera vikten av en lag som reglerar tillgången till fordonsdata för verkstäderna. – Det är helt avgörande att vi får till regler kring fordonsinformationen, säger Claes Åström, vd SFVF.

AFCAR (Alliance for the Freedom of Car Repair in Europe) är en lobbygrupp som försöker säkerställa att oberoende fordonsverkstäder och fristående leverantörer av bildelar får tillgång till den fordonsdata som behövs för att kunna genomföra service och reparation av bilar i framtiden. 

Anledningen är att biltillverkare inte är så intresserade av att dela med sig av bilens information utan hellre vill sköta uppdateringar av bilens system själva eller styra kunden till en verkstad som biltillverkaren väljer. Detta kommer, enligt AFCAR, att snedvrida konkurrensen.

EU har tagit fram en datalag (”Data Act”) som ska införas, men den räcker inte på långa vägar i en tid när ”over-the-air”-uppdateringar redan finns.

– AFCAR är tydliga med att det krävs ytterligare regler, branschspecifika regler, som reglerar marknaden på detaljnivå. Om det inte regleras kan oberoende verkstäder inte få samma information som de auktoriserade verkstäderna har tillgång till, säger Claes Åström.

AFCAR har tagit fram en telematikplattform som de kallar S-OTP-plattform. Det står för The Secure On-board Telematics Platform. Tanken är att S-OTP ska säkerställa bilförarens integritet och genom GDPR låta kunden själv bestämma om de vill dela bilens information med verkstaden. 

– Biltillverkarna vill i första hand inte använda S-OTP-plattformen eftersom de säger att den inte är tillräckligt säker, säger Åström.

­Vad fick ni för respons från Transportstyrelsen kring det här?

– Transportstyrelsens representant vill veta mer om hur det här kommer påverka slutkunderna, om det blir verkstäder som kommer tvingas stänga, om det då blir dyrare för kunder att göra service eftersom de får åka längre samt en onödigt stor miljöpåverkan, säger Claes Åström.

Transportstyrelsen bad att få ta del av en utredning som AFCAR genomförde redan 2019 och som visar vilka ekonomiska eftergifter en bristande lagstiftning kan leda till både för verkstäderna och slutkunderna. Denna utredning ska nu kompletteras för att ge en bättre bild av situationen. 

– Det här var ett första möte för att få igång diskussionen och för att veta hur vi på lokal nivå kan hjälpa till att driva frågan. Det är helt avgörande för den fristående marknaden att vi får till regler. Om vi inte får tillgång till den här informationen kommer konkurrensen att snedvridas, säger Claes Åström.

Med på mötet var också Johnny Bräster från SBF (Sveriges Bildelsgrossisters förening) och Bo Ericsson, styrelseordförande SFVF. I Sverige består AFCAR av M Sverige, SBF, SFVF och Fordonsverkstadsutrustarna (FVU).

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan