Det kan vara riktigt kallt i Sverige och vi har tidigare skrivit om Volkswagens ID.-bilar vars villkor bedömdes som oskäligt av Riksförbundet M Sverige. Vad hände sen?
I mitten av december skrev flera tidningar, även Fordonsproffs, om en undersökning som gjorts av Riksförbundet M Sverige. Undersökningen var en genomgång av garanti- och försäkringsvillkor bland bilproducenterna. I materialet fanns ett villkor i VWs elbilsgaranti som Riksförbundet M bedömde vara oskäligt.
Det handlade om att deras ID.-bilar inte fick parkera längre tid än 24 timmar i sträck i -30 grader eller kallare.
Fordonsproffs har kontaktat SMHI som berättade att det i norra Norrlands inland är vanligt med temperaturer under -40 grader varje vinter i samband med att kall luft tränger in från Ryssland. I extrema fall kan temperaturen sjunka ner mot 50 minusgrader. Rekordet har Vuoggatjålme, Lappland, 2 februari 1966 med -52,6 grader.
1941/42 hade Ljusnedal i Härjedalen och Jämtlands län 20 dygn i sträck då dygnets lägsta temperatur var -30 grader eller kallare. Det är den längsta period som finns i SMHI:s databas.
Från 1945/46 till och med 2020/21 är det i snitt en väderstation i Sverige som var fjärde vinter har -30 grader i tio dygn i sträck. Senaste gången var vintern 2013/14 i Vittangi och Kvikkjokk-Årrenjarka i Lappland, som hade 17 kalla dygn i sträck.
När vi slog i SMHIs statistik på några av våra nordligaste mätstationer verkar det inte riktigt någon större anledning till oro när man tittar på medeltemperaturen under januari där Karesuando kommer ner till -25 grader som mest, Naimakka till -22 grader, Abisko till -18,4 grader, Katterjåkk till -17 grader och Esrange till -20,5 grader.
Kommunikationschef Marcus Thomasfolk på Volkswagen är noga att poängtera att instruktionen som Riksförbundet M hänvisar till i studien är en rekommendation.
– Volkswagens ID.-bilar är anpassade för alla former av temperaturer och väder. Däremot är det ett känt faktum att ett litium-jon-batteri (det vill säga bilens högvoltsbatteri) påverkas av värme eller kyla. Av den anledningen lämnar vi, i exempelvis bilens instruktionsbok, skötselråd och rekommendationer till våra kunder, säger Marcus Thomasfolk.
– Detta är dock inte frågan om ett villkor för att våra garantier ska gälla. Vi kan heller inte utläsa i bilens system om bilen har utsatts för dessa förhållanden. Vi har hittills aldrig varit med om några fel på våra bilar relaterade till dessa förhållanden och kommer inte heller att neka någon kund att åberopa gällande garantier, även om man parkerat bilen längre än 24 timmar och det varit kallare än -30 grader, säger Thomasfolk.
Marcus Thomasfolk säger också att Volkswagen nu ser över kommunikationen för att bli än mer tydliga kring vad som gäller.
Text: MARIA ERIKSSON