Kund stämd efter att en mekaniker dött på verkstaden

Publicerad: 6 Maj 2022
En ägare till en Jeep Wrangler stäms efter att mekanikern på verkstaden som jobbade på hans bil omkommit i en arbetsplatsolycka.

Olyckan inträffade i Michigan i USA. Rättsfallet är ytterst intressant, men långt ifrån svensk lagstiftning.

Bilägaren tog sin bil till en återförsäljare med verkstad den 13 mars 2020 för att byta olja. Två mekaniker tog hand om bilen. En av mekanikerna satte sig i bilen och tryckte ned frikopplingen, vilket gjorde att bilen hoppade framåt och träffade mekanikerkollegan. Den skadade mekanikern dog inom en timme.

Det visade sig att den 19-årige mekanikern som suttit i bilen inte hade körkort så han visste inte hur en manuell växellåda fungerade. 

Den omkomne mekanikern familj ville stämma återförsäljaren för oaktsamhet, men enligt lagstiftningen i Michegan är det inte möjligt. Lagen säger att anställda inte kan stämma sina arbetsgivare för olyckor som inträffar på arbetsplatsen. Återförsäljaren är inte heller ansvarig för de anställda när de kör bilen med ägarens tillåtelse.

Genom att stämma ägaren till Jeepen kan familjen få återförsäljaren att betala genom sitt försäkringsbolag. På det sättet hoppas familjen få ut 15 miljoner dollar till den omkomna mekanikern fru och fyra barn. 

maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy

                  


 

18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners