Krisen som förändrar hela den svenska bilbranschen

Publicerad: 8 Sep 2020
När biltillverkaren Volvo Cars nu meddelar att man köper upp hela Upplands Motor signalerar det en stor förändring i bilbranschen. - Vi har haft kriser i Sverige tidigare och vi inte bara överlevde, utan branschen kom ut starkare än tidigare. Även om kriser kommer och går har bilhandlarna överlevt, säger Bo Ericsson som är vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

- Vem trodde bara för några månader sedan att pandemin skulle sätta så djupa spår att exempelvis Mitsubishi beslutar att lämna Europa. Nyligen bekräftades det att Amazon etablerar sig i Sverige. Nu kommer nästa stora nyhet och det är att Volvo Cars köper upp Upplands Motor. Skälet är bland annat att varannan bil kommer säljas på nätet om några år.

- Nu tar vi ett stort och viktigt steg i att förändra livet som Volvokund i Sverige, och den nya verksamheten kommer att stå som förebild för hela landet, säger Jon Wakefield, vd Volvo Car Sverige. Nästa steg är att slå ihop Upplands Motor efter att ha övertagit hela Bra Bil och Volvo Bil. Tanken är att den sammanslagna verksamheten kommer att göra det möjligt för Volvo Cars att fullt ut utnyttja den starka hemmamarknaden för att testa, få kunskap och utveckla den framtida affärsmodellen online försäljning.

Volvo Cars planerar att använda den nya organisationen som en förebild för hela landet, i ett kommande förändringsarbete tillsammans med sina befintliga återförsäljare. Volvo Cars har idag få men stora återförsäljare, som ska förändras tillsammans. Idag finns det 29 Volvoåterförsäljare med verksamhet över hela Sverige.

- Det fanns alltså tydliga signaler om att vi både globalt och lokalt måste ta hand om oss själva som handlare. Ett 120-årigt distributionssystem i bilbranschen känns inte riktigt som det taktar väl med 2020 års handel tycker jag, säger Bo Ericsson. Samtidigt inser jag att tillverkare måsta förändra sig. En bransch som har arbetat hårt för att eliminera sig själva - med överkapacitet och relativt låg produktivitet samt föråldrad produktionsteknologi leder till för låg intjäningsförmåga.

Tillverkare har tidigare gett oss en glimt av denna framtid, exempelvis Tesla. En framtid med agenter, inte återförsäljare och direktförsäljning online som kommer på bredare front.

- Med andra ord ser vi på många sätt att ansträngningar görs för att förändra den traditionella affärsmodellen, snabbare än någonsin förr. De som till en viss grad är kopplade till en (eller flera) leverantörer, återförsäljare eller oberoende importörer är helt beroende av tillverkare som svarar snabbt och agerar på marknadens förändringar.

- Och även om vi nu kan trösta oss med att bilförsäljningen är på väg tillbaka kommer nästa fråga, kommer bilarna i framtiden att användas i samma utsträckning som nu? Minskad användning är ju ett potentiellt hot, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
28 Sep, 2021, Extern artikel
Falken sponsrar damlag i Tyskland
28 Sep, 2021, Extern artikel
Goodyear lanserar Fuelmax endurance
27 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook lanserar skor tillverkade av återvunna däck
24 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år
23 Sep, 2021, Extern artikel
Bileko förstärker i Stockholm
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
13 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser