Krisen som förändrar hela den svenska bilbranschen

Publicerad: 8 Sep 2020
När biltillverkaren Volvo Cars nu meddelar att man köper upp hela Upplands Motor signalerar det en stor förändring i bilbranschen. - Vi har haft kriser i Sverige tidigare och vi inte bara överlevde, utan branschen kom ut starkare än tidigare. Även om kriser kommer och går har bilhandlarna överlevt, säger Bo Ericsson som är vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

- Vem trodde bara för några månader sedan att pandemin skulle sätta så djupa spår att exempelvis Mitsubishi beslutar att lämna Europa. Nyligen bekräftades det att Amazon etablerar sig i Sverige. Nu kommer nästa stora nyhet och det är att Volvo Cars köper upp Upplands Motor. Skälet är bland annat att varannan bil kommer säljas på nätet om några år.

- Nu tar vi ett stort och viktigt steg i att förändra livet som Volvokund i Sverige, och den nya verksamheten kommer att stå som förebild för hela landet, säger Jon Wakefield, vd Volvo Car Sverige. Nästa steg är att slå ihop Upplands Motor efter att ha övertagit hela Bra Bil och Volvo Bil. Tanken är att den sammanslagna verksamheten kommer att göra det möjligt för Volvo Cars att fullt ut utnyttja den starka hemmamarknaden för att testa, få kunskap och utveckla den framtida affärsmodellen online försäljning.

Volvo Cars planerar att använda den nya organisationen som en förebild för hela landet, i ett kommande förändringsarbete tillsammans med sina befintliga återförsäljare. Volvo Cars har idag få men stora återförsäljare, som ska förändras tillsammans. Idag finns det 29 Volvoåterförsäljare med verksamhet över hela Sverige.

- Det fanns alltså tydliga signaler om att vi både globalt och lokalt måste ta hand om oss själva som handlare. Ett 120-årigt distributionssystem i bilbranschen känns inte riktigt som det taktar väl med 2020 års handel tycker jag, säger Bo Ericsson. Samtidigt inser jag att tillverkare måsta förändra sig. En bransch som har arbetat hårt för att eliminera sig själva - med överkapacitet och relativt låg produktivitet samt föråldrad produktionsteknologi leder till för låg intjäningsförmåga.

Tillverkare har tidigare gett oss en glimt av denna framtid, exempelvis Tesla. En framtid med agenter, inte återförsäljare och direktförsäljning online som kommer på bredare front.

- Med andra ord ser vi på många sätt att ansträngningar görs för att förändra den traditionella affärsmodellen, snabbare än någonsin förr. De som till en viss grad är kopplade till en (eller flera) leverantörer, återförsäljare eller oberoende importörer är helt beroende av tillverkare som svarar snabbt och agerar på marknadens förändringar.

- Och även om vi nu kan trösta oss med att bilförsäljningen är på väg tillbaka kommer nästa fråga, kommer bilarna i framtiden att användas i samma utsträckning som nu? Minskad användning är ju ett potentiellt hot, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners