< Tillbaka

Krisen på halvledare ersätts av ny kris på halvledare

Publicerad: 19 Nov 2021
Produktionsstoppet för halvledare verkar vara på upphällningen, men nu slåss branschen mot nya utmaningar– under krisen har behovet av halvledare ökat rejält vilket skapar nya brister. En orsak är den ökade försäljningen av elbilar, fordon som kräver betydligt fler halvledare än fossildrivna fordon.

Boschs vd Volkmar Denner sade i veckan att produktionsstoppet för halvledare orsakat av pandemin och dess följder för tillverkarna är över, men tyvärr innebär inte det att krisen är över. Nu släpar kapaciteten efter för att möta den globala efterfrågan som tvärtom ökat ännu mer.

– Vad som händer nu är en strukturell brist – det finns så mycket högre efterfrågan än kapacitet att producera, sade Volkmar Denner vid en bilindustrikonferens organiserad av tyska tidningen Automobilwoche.

Bara i Tyskland och Malaysia har Bosch öronmärkt mer än 400 miljoner euros för investeringar i halvledarproduktion för nästa år. 

Nyligen gick flera europeiska biltillverkare ihop och varnade för en ny halvledarkris om man inte gjorde sig av med det beroende som industrin har av asiatiska tillverkare. Både Volkswagen, BMW och Renault har haft produktionsstörningar vid sina anläggningar på grund av bristen av halvledare. Bilförsäljningen i hela Europa föll 23 procent förra månaden för att nå den lägsta nivån sedan 1995. 

Visst finns det planer. Intel har meddelat att de investerar 80 miljarder euro i tillverkning av halvledare i Europa, men det kommer ta många år innan produktionen är igång.

Tidningen Financial Times har sett ett brev från ACEA till Europeiska kommissionen där Oliver Zipse, ordförande för ACEA och vd för BMW, skriver att ”samordnade europeiska initiativ” behövs för att etablera produktion i regionen och utmana den asiatiska halvledarproduktionen.

Oliver Zipse skriver i brevet, enligt Financial Times:

”Denna aldrig tidigare skådade kris avslöjar hur oväntat sårbar dagens halvledarförsörjningskedja är, och hur angeläget det är att minimera vårt beroende av utomeuropeiska marknader, särskilt Asien, för dessa viktiga komponenter.”

En högt uppsatt tjänsteman hos en av Europas biltillverkare säger till tidningen att de lever ur hand i mun. Att de asiatiska bilmärkena går bättre än de europeiska eftersom de känner sina lokala leverantörer och att en lokalt placerad leverantör i Europa verkligen hade hjälpt i nuläget.

Och som vi tidigare skrivit om på Fordonsproffs – med elbilar ökar behovet av halvledare till flera hundra per bil.

Enligt Autonews Europe är Ford den senaste av biltillverkare att ansluta sig till de märken som påverkats svårt av halvledarkrisen med totalt 375 000 färre producerade bilar.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan