Kommer vrak säljas i Sverige igen?

Publicerad: 9 Sep 2021
Det är tragiskt med krockade bilar eller bilar som stått i mycket vatten, vilka lösts in av försäkringsbolagen i USA men som sedan säljs vidare till Europa. När det är mycket pengar inblandade finns det många som vill tjäna pengar på andras olycka och okunskap, säger Claes Åström vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

- Det är sannolikt att svensk marknad kommer få ta emot bilar som har skadats i stormarna och/eller dränkts i vatten. Dessa bilar har blivit inlösta av försäkringsbolagen i USA. Bilarna får inte säljas som bilar i USA utan endast som bildelar, säger Claes Åström.

Ofta transporteras de inlösta bilarna till Tyskland där de registreras och kan sedan säljas vidare till andra länder inom Europa. De kan komma till Sverige men före detta sker har de reparerats och tvättats upp i ett öststatsland, innan bilen importeras av Sverige från Tyskland. Detta gör det svårt för köparen att se den amerikanska historiken. Fordonen säljs inte dyrt, de kostar i regel mindre än vad icke importerade bilar gör.

- Nyligen när jag satt som ledamot i ARN behandlade vi ett ärende där en bilhandlare med bristande kontroll hade sålt en Chevrolet Camaro för 355 000 kr. Marknadsvärde på en icke importerad är 550 000 kr, vilket bilköparen borde ha reagerat på. Bilen var behäftad med mängder av fel, inte fackmässigt ihopsvetsad och livsfarlig att köra. Självklart blev det en hävning av affären, säger Bo Ericsson ordförande för SFVF.

När orkanen Harvey var över hade försäkringsbolagen i USA löst in en miljon bilar till ett värde av närmare 1 500 miljarder kronor. Det fick till följd att det blev nedåtgående begagnatpriser och snabbare värdeminskning på nyare bilar. Det året gick begagnatpriserna i USA ner hela 17 procent. Detta berodde på bra nybilsförsäljning under flera år och en överfylld andrahandsmarknad.

Under 2012 drabbades USA av de kraftiga orkanerna Katrina och Sandy, 2017 var det Harvey och Irma. Efter dessa orkaner ökade antalet exporterade orkanskadade bilar till Europa. Tusentals av dessa hamnar i Sverige, och man räknar med att hälften kommer ut i trafiken igen. En del av bilarna hamnar som skrot i europeiska länder, och exempelvis i öststaterna kan två, tre bilar sättas ihop till en hel bil. För den okunnige bilköparen ser den nylackade bilen väldigt fin ut.

Orkanskadade bilar kan vara livsfarliga att köra. Bilar som har stått under vatten kan ha elfel som kan vara svåra att upptäcka och dessa kan leda till att grundläggande säkerhetsfunktioner sätts ur funktion. Körassistentsystemet eller airbagen kan upphöra att fungera, till exempel. Felen och rostskadorna visar sig oftast inte förrän efter en tid.

- Vi på SFVF råder den som funderar på att köpa en andrahandsbil från USA att kontrollera bilens historik. Gå till en bilverkstad och be att en mekaniker/tekniker tittar på de tekniska delarna. Många bilar som kommer till följd av översvämningar rengörs enkelt och säljs igen. De verkliga problemen uppstår först efter en tid och det börjar lukta surt i bilen, mögel uppstår och elfel på elfel visar sig. Om det inte går att kontrollera bilens historia avråder vi från köp, säger Claes Åström.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser