Kinesiska bilmärken kommer slag i slag till Norden

Publicerad: 21 Dec 2020
Nu är First Automotive Works (FAW) på ingång i Norden, en statligt ägd tillverkare av motorer och fordon i Kina. Bolaget har sitt säte i Changchun. FAW tillverkar personbilar, lastbilar och bussar. Bolaget har 19 fabriker med merparten av dem i nordöstra Kina. Bolaget har även fabriker i Ryssland och Ukraina.

Nu har Motor Gruppen och Hongqi importören HBI Norway AS lanserat den nya elektriska stadsjeepen Hongqi E-HS9 i Norge *). Hongqi lanserades 1958, vilket gör bilen till det äldsta kinesiska personbilsmärket. På kinesiska betyder hongqi "röd flagga", en kommunistisk kinesisk kulturell symbol.

- Det något märkliga är att när man tittar närmare på alla modeller som tillverkas är de påfallande lika andra bilmärken, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Med hjälp av "rabatter" kommer Motor Gruppen att positionera sitt nya bilmärke i premiumsegmentet. 50 av 60 återförsäljare har ansökt om att få sälja den nya bilen.

Även om det finns vissa kunder som måste åka hem och ta måttet på garaget för SUV:en är stor är den nog prisvärd. I norska kronor pendlar priset mellan 620 000 och 780 000. SUV:en finns som sex- eller sjusitsig modell, och med 436 hk eller 551 hk med en uppskattad räckvidd på 450 kilometer (WLTP).

I Norge räknar man med att E-HS9 blir en riktig utmanare till betydligt dyrare Tesla Model X. Undrar hur lång tid det tar innan Hongqi lanseras i fler länder än i Norge – till exempel i Sverige och Danmark, avslutar Bo Ericsson.

*) www.hongqinorge.no

 

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser