< Tillbaka

KGK erbjuder verkstäder regenererad AC-gas som är mindre miljöfarlig

Publicerad: 22 Mar 2022
Av verkstadens många växthuspåverkande klimatgaser är R134a i en klass för sig. Nu har KGK (KG Knutsson AB) tagit fram en möjlighet att använda regenererad gas vid reparationer av AC-systemet.

R134a finns i vissa fordons luftkonditioneringssystem. När systemen ska repareras på verkstad töms den på gasen och tas i dag om hand genom återvinningsmaskiner för att kunna föra tillbaka gasen till systemet efter reparationen. Om det har läckt gas och det behöver fyllas på görs det i dag vanligtvis med helt ny gas. 

Redan förra året presenterade miljöteknikföretaget Eco Scandic i samarbete med Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund, SBR, en tjänst och produkt som gjorde det möjligt att återanvända köldmedium från demonterade bilar. Det krävde en regenerering, alltså att gasen tas om hand och renas från fukt, oljor, syror och fasta partiklar som rost. 

KGK har nu också tagit fram en möjlighet att återvinna gas och regenerera den, något som än mer kommer öka den cirkulära  ekonomin.

Enligt Anders Nilsson, affärsområdeschef på Autoexperten, produceras gasen i Norden och levereras från Autoexpertens lager. 

– Vi ser en stor potential i regenererad gas och vi strävar alltid efter att hitta nya sätt att bedriva vår verksamhet på så att det ska vara än mer gynnsamt ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv, säger Anders Nilsson.

Kvaliteten på regenererad R134a ska vara lika bra som den hos nyproducerad gas. KGK:s flaskor med regenererad gas är på 14 kilo, vilket är samma volym som för nyproducerad R134a, med skillnaden att flaskorna från KGK återanvänds. Återanvänds gör även tryckkärlen som Eco Scandics gas levereras i.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan