< Tillbaka

KGK erbjuder verkstäder regenererad AC-gas som är mindre miljöfarlig

Publicerad: 22 Mar 2022
Av verkstadens många växthuspåverkande klimatgaser är R134a i en klass för sig. Nu har KGK (KG Knutsson AB) tagit fram en möjlighet att använda regenererad gas vid reparationer av AC-systemet.

R134a finns i vissa fordons luftkonditioneringssystem. När systemen ska repareras på verkstad töms den på gasen och tas i dag om hand genom återvinningsmaskiner för att kunna föra tillbaka gasen till systemet efter reparationen. Om det har läckt gas och det behöver fyllas på görs det i dag vanligtvis med helt ny gas. 

Redan förra året presenterade miljöteknikföretaget Eco Scandic i samarbete med Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund, SBR, en tjänst och produkt som gjorde det möjligt att återanvända köldmedium från demonterade bilar. Det krävde en regenerering, alltså att gasen tas om hand och renas från fukt, oljor, syror och fasta partiklar som rost. 

KGK har nu också tagit fram en möjlighet att återvinna gas och regenerera den, något som än mer kommer öka den cirkulära  ekonomin.

Enligt Anders Nilsson, affärsområdeschef på Autoexperten, produceras gasen i Norden och levereras från Autoexpertens lager. 

– Vi ser en stor potential i regenererad gas och vi strävar alltid efter att hitta nya sätt att bedriva vår verksamhet på så att det ska vara än mer gynnsamt ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv, säger Anders Nilsson.

Kvaliteten på regenererad R134a ska vara lika bra som den hos nyproducerad gas. KGK:s flaskor med regenererad gas är på 14 kilo, vilket är samma volym som för nyproducerad R134a, med skillnaden att flaskorna från KGK återanvänds. Återanvänds gör även tryckkärlen som Eco Scandics gas levereras i.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners