< Tillbaka

KGK erbjuder verkstäder regenererad AC-gas som är mindre miljöfarlig

Publicerad: 22 Mar 2022
Av verkstadens många växthuspåverkande klimatgaser är R134a i en klass för sig. Nu har KGK (KG Knutsson AB) tagit fram en möjlighet att använda regenererad gas vid reparationer av AC-systemet.

R134a finns i vissa fordons luftkonditioneringssystem. När systemen ska repareras på verkstad töms den på gasen och tas i dag om hand genom återvinningsmaskiner för att kunna föra tillbaka gasen till systemet efter reparationen. Om det har läckt gas och det behöver fyllas på görs det i dag vanligtvis med helt ny gas. 

Redan förra året presenterade miljöteknikföretaget Eco Scandic i samarbete med Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund, SBR, en tjänst och produkt som gjorde det möjligt att återanvända köldmedium från demonterade bilar. Det krävde en regenerering, alltså att gasen tas om hand och renas från fukt, oljor, syror och fasta partiklar som rost. 

KGK har nu också tagit fram en möjlighet att återvinna gas och regenerera den, något som än mer kommer öka den cirkulära  ekonomin.

Enligt Anders Nilsson, affärsområdeschef på Autoexperten, produceras gasen i Norden och levereras från Autoexpertens lager. 

– Vi ser en stor potential i regenererad gas och vi strävar alltid efter att hitta nya sätt att bedriva vår verksamhet på så att det ska vara än mer gynnsamt ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv, säger Anders Nilsson.

Kvaliteten på regenererad R134a ska vara lika bra som den hos nyproducerad gas. KGK:s flaskor med regenererad gas är på 14 kilo, vilket är samma volym som för nyproducerad R134a, med skillnaden att flaskorna från KGK återanvänds. Återanvänds gör även tryckkärlen som Eco Scandics gas levereras i.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan