Utbildningsföretaget KGK Academy kommer börja erbjuda utbildning inom glasbyten. – Verkstäderna tappar jobb och behöver nya möjligheter att öka omsättningen på, säger Henrik Ivarsson, produktchef på KGK Academy.
Henrik Ivarsson tar emot i KGK Academys lokaler i Sollentuna en dag då blåsten får företagets flaggor att sträcka ut sig rejält. Henrik Ivarsson kom till KGK Academy via Autoexperten och har alltid haft bilar som intresse i allt från Indy 500 till tävlingar i radiostyrda bilar.
KGK Academy har funnits sedan 1995 och Henrik Ivarsson har varit produktchef sedan 2017. I lokalerna i Sollentuna finns plats för sex bilar och de har också egna utbildningsbilar.
– Vi är en av några större aktörer på utbildning i vår bransch. Vi håller hög kvalitet och finns till för alla som behöver. Vi utbildar både märkesverkstäder, importörer som vill träna sina tekniker inför nya modeller, återförsäljare och för fristående verkstäder, säger Henrik Ivarsson.
Just den här dagen är det tomt i lokalerna, förutom en bil som står i verkstaden med motorhuven öppen. En AC/kyla-kurs har precis avslutats. Det har varit fullt i lokalerna med mekaniker som gått igenom certifieringskurserna för klass V.
Med mycket ny teknik i branschen följer ett ökat behov av utbildning. Många el- och hybridbilar är uppkopplade och det ställer krav på rätt utbildning.
– Högvoltsutbildningen är naturligtvis populär. Vi följer branschstandarden till punkt och pricka. Vår kurs Fackkunnig Elfordon är gedigen och utbildningen tar 2-3 dagar. Ja, det är lite längre än många andra erbjuder, men det är viktigt att våra deltagare får en riktigt bra utbildning för att hantera fordon som kan ha 800 volt i sig, säger Henrik Ivarsson.
– Vi har ganska hårda lägsta krav när det gäller vad som ska ingå i utbildningen och vad deltagarna ska kunna när de lämnar oss. Vi får bra gensvar från deltagarna, även om vi är ödmjuka, säger Henrik Ivarsson.
Utbildningen finns både i Sollentuna och i Malmö, där Gunnar Ernst, Henriks kollega, sköter mottagandet. Malmö-lokalerna har ännu bättre möjligheter för teoretisk utbildning med flera olika arbetsrum (som förstås har namn typ Indianapolis, Le Mans, Monaco…).
– Vi kommer nog även öppna utbildningslokaler i Göteborg. Det är jag som bromsat den verksamheten eftersom jag vill ha god fart på Sollentuna och Malmö först, men det är förstås idealiskt att ha verksamhet i alla tre stora städerna, säger Henrik Ivarsson.
Något som gör KGK Academy unika är de produkter som de sköter utbildningen kring, exempelvis Dräger Alkolås och bränslevärmare från Webasto.
KGK Academy har ökat omsättningen sedan Henrik Ivarsson började 2017 och nya mål det här året kan göra företaget än mer framgångsrikt.
Som många andra i branschen brottas Henrik Ivarsson med utmaningen att många vill ha utbildning, men det får helst inte kosta något.
– Det finns ett sug efter utbildning, men det är förstås lite problematiskt att få förståelse för att det finns en kostnad att at hänsyn till. Vi har också många små verkstäder där utbildning behövs, men där en verkstadsägare kan ha svårt att släppa personal eftersom de då förlorar intäkter, säger Henrik Ivarsson.
Ivarsson menar att det kan vara svårt för ett företag att se hur mycket utbildningen faktiskt bidrar till en högre omsättning. Ivarsson poängterar att utbildning också kan hjälpa branschen att förbättra status för yrkena inom branschen.
Ungefär 3 000 personer genomför någon form av utbildning på KGK Academy varje år. Förutom rena tekniska utbildningar erbjuder KGK Academy utbildningar till försäljare, kundmottagare, Excelprogram och ihop med SFVF även verkstadsjuridik.
Framöver kommer KGK Academy även erbjuda utbildning kring glasbyten, något som är mycket efterfrågat.
– Verkstäderna ser att vissa jobb försvinner och ska inte släppa iväg uppdrag till andra i branschen. Utbildningen är på en dag och då ingår information om vilka verktyg som behövs, limprodukter, som vi också säljer själva och därför kan mycket om. Man lär sig laga stenskott och byta framrutan. Tanken är att inte släppa iväg en bil från en verkstad med stenskott. Jag tror mycket på den utbildningen, säger Henrik Ivarsson.
Han lyfter fram statistiken att verkstäder förlorar en del förtjänst på elektrifieringen. På en bensin/diesel-driven bil behövs tre elbilar för att hålla kvar omsättningen.
– Ett annat sätt att hålla kvar kunden på kan vara att erbjuda tjänster inom rekond, säger Ivarsson.
KGK Academys kunder erbjuder utbildning till alla som vill. Men det är långt fler än bara verkstadspersonal som behöver utbildning i den nya tekniken. Under första kvartalet i år var gruvbolag och importörer av större maskiner den största kundgruppen, bilhandeln var näst störst och verkstäderna tredje störst.
Bland kurser som erbjuds finns Informerad person högvoltsfordon samt alla varianter av högvoltstekniker, Fordonsel, Kylteknik, Excel, Motorteknik för olika bränsledrift, Alkolås och bränslevärmare, Dubbelkoppling, Verkstadsjuridik, Marinvärmare samt högvoltskurs för cheferna.
Maria.eriksson@sfvf.eu

