< Tillbaka

T.v - äldre Toyota Prius som blivit bestulen på katalysatorn. T.h - en ofta katalysatorstölddrabbad Toyotamodell - Prius, här av nyare modell. Foto: Pierre Kjellin och Toyota

Katalysatorstöld drabbade verkstad

Publicerad: 23 Maj 2023
Kunden hade redan fått katalysatorn på sin Toyota Prius stulen en gång. I april drabbades denne igen.

En av de bilmodeller som är allra hårdast drabbad av katalysatorstölder i Sverige och runt om i Europa är Toyota Prius. En ägare av en äldre Toyota Prius i Mälardalen blev nyligen bestulen på bilens katalysator – för andra gången.

Bilägaren lämnade i april in sin Toyota Prius till en Mekonomen-ansluten verkstad för service. Kunden anlände efter att verkstaden stängt för dagen och ställde därför bilen på kundparkering utanför verkstadens lokal.

När verkstadens personalen dagen efter skulle köra in Toyota Priusen i verkstaden upptäckte de att katalysatorn var stulen. Stölden hade skett någon gång efter att bilägaren lämnat Toyotan på parkeringen sent på eftermiddagen dagen innan.

När kunden lämnar bilen till verkstaden utanför öppettiderna, så att bilen står utomhus utanför verkstadens lokaler så är det bra ifall kunden görs medveten om att denne har ansvar för bilen så länge den är utanför verkstadens lokaler, påpekar SFVF:s jurist Ulf Stefansson:

– Det är kundens ansvar om hon eller han ställer bilen innan avtalad tid och droppar nyckeln i ett nyckelinkast. Om bilen vid ett sådant tillfälle däremot stjäls med hjälp av bilnyckeln övergår dock ansvaret på verkstaden. Dock är kommunikation viktigt här, så jag tycker det är viktigt att tala om vid bokningsbekräftelsen att det finns risk för stöld utanför verkstadens eventuella inhägnade område om det är vanligt förekommande utanför öppettider. Verkstaden blir i regel endast ansvarig om det finns ett inhägnat låst område och bilen istället ställs ut på allmän parkering utan att kunden är medveten om detta och en stöld sker, förklarar Ulf Stefansson.

Stölderna av katalysatorer på bilar är fortfarande ett utbrett fenomen i Sverige. Tidigare i maj rapporterade tidningen Jönköpings-Posten om omfattande stölder av katalysatorer i Jönköpingstrakten. Bilåterförsäljaren Lindströms Bil i Jönköping fick under den första veckan i maj in tolv bilar till sin verkstad som blivit bestulna på sin katalysator och enligt företaget är det just nu modellen Toyota Auris hybrid som tjuvarna är särskilt intresserade av.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Toyota Prius av tidig årsmodell där tjuvar kapat bort och tagit katalysatorn. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan