< Tillbaka

Foto Fortum

Kampen om elbilsbatterier intensifieras

Publicerad: 11 Aug 2021
I Norge byggs nu en stor återvinningsanläggning för elbilsbatterier, den ska stå klar 2021. Samtidigt bygger Fortum en konkurrerande (bilden), som ska ta hand om norska elbilsbatterier.

I maj fick dock företaget Fortum Recycling & Waste exporttillstånd för att transportera använda litiumjonbatterier från både Norge och Sverige till sin återvinningsanläggning i Finland. De nya nordiska transporttillstånden är nyckeln till att nå Fortums mål att bli Europas bästa återvinningsanläggning för elbilsbatterier, säger Tero Holländer, chef för batteriåtervinning på Fortum.

Batterierna återvinns så att materialen i batterierna kan användas vid tillverkning av nya batterier och det är utmärkt, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Återvinning av elbilsbatterier kommer ytterligare minska miljöpåverkan från elbilar. Samtidigt gör återvinningen det möjligt för tillverkare och biltillverkare att öka produktionen genom att använda och återvunna råvaror, det här är en nödvändig utveckling säger Bo Ericsson.

Fortum uppskattar att de idag har kapacitet att återvinna cirka 3 000 ton begagnade batterier per år, vilket motsvarar cirka 10 000 elbilsbatterier. Dessutom håller Fortum nu på att bygga den största återvinningsanläggningen på marknaden i sitt slag i Finland, den ska stå klar 2023.

Det finns en underkapacitet när det gäller återvinning av elbilsbatterier idag.  Enligt Fortum var den globala återvinningsmarknaden för litiumjonbatterier värd cirka 1,3 miljarder euro under 2019, men väntas öka med över 20 miljarder euro under de kommande åren. Enligt en prognos från Internationella energiorganet kommer antalet elfordon i världen att öka från tre miljoner till 125 miljoner år 2030.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners