Kampen mellan batteri och vätgas

Publicerad: 9 Jun 2021
Daimler har dragit igång testerna av sina bränslecellslastbilar och påbörjar tester på allmänna vägar i år och tester av kunder från 2023. Dieseln ska bort men frågan är om det blir batteri eller vätgas som tar över. På tunga sidan är jag helt övertygad om att det är vätgasen som kommer dominera, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

De stora tillverkarna av lastbilar beräknas tillsammans satsa mellan 50 och 100 miljarder euro på elektrifiering fram till 2040. Under hösten i fjol lanserade Scania sin första eldrivna lastbil som ska kunna köras 25 mil på en laddning. Hyundai försöker slå sig fram med vätgasdrivna lastbilar i Europa.

Nya bolaget Cellcentric gör bränslecellerna till både Daimler Truck och AB Volvo och sänker därmed utvecklingskostnaderna rejält per tillverkare, vilket är bra säger Bo Ericsson.

Daimler Truck har sitt mål klart: 2030 ska 60 procent av de nya lastbilarna som bolaget säljer endast avge ofarliga utsläpp i form av vatten. Det är en markant skillnad mot i dag när nästan alla drivs med fossil diesel och den tunga trafiken svarar för en stor del av utsläppen. Enligt Daimler ska de ha en snabb neddragning av förbränningsmotorer, sa Andreas Grobach, teknikchef för Daimler Truck världens största lastbilstillverkare, när han nyligen framträdde under ett strategimöte.

I stället för de vanliga motorerna ska bolaget satsa på utveckling av ellastbilar som antingen drivs med hjälp av batteri eller med vätgas och bränsleceller. Omställningen kommer gå relativt snabbt, för inom 10-15 år kommer Daimler enbart att tillverka fordon som inte ger några utsläpp när de körs.

Beräkningar visar att redan till 2025 beräknas totalkostnaden för att köra en batteridriven lastbil bli densamma som för en dieseldriven. Två år senare har kostnaden för en bränslecellsdriven bil sjunkit till samma nivå. Daimlers svenska konkurrenter AB Volvo och Scania är i princip inne på samma linje. Även de räknar med en snabb omställning mot eldrivna lastbilar.

Ett ständigt återkommande problem dyker upp, att framställa vätgasen kräver   mycket el. Sverige tillsammans med andra EU länder saknar den mängd el som krävs enligt uppgift, säger Bo Ericsson.

Samtidigt går batteriutvecklingen väldigt snabbt, det är inte långt borta innan batterier fungerar även för fjärrtransporter. Omställningen mot eldrift öppnar samtidigt dörren för nya konkurrenter. Sydkoreanska Hyundai har till exempel precis kommit ut med en ny version av sin vätgaslastbil Xcient. Den första versionen har redan gått till kunder i Schweiz. Nu är målet att till 2025 ha levererat över 1 600 vätgaslastbilar till olika europeiska kunder.

Men lastbilstillverkarna varnar också för att det inte bara räcker med nya eldrivna lastbilar. Om transportbranschen ska lyckas ställa om från fossil diesel krävs det också mycket mer elproduktion, nya elnät, mängder av laddplatser, produktion av vätgas, tankställen för vätgasen och så vidare.

Det finns också en del uppenbara förlorare på omställningen. För enligt Martin Daum, vd för Daimler Truck, måste bolaget under de kommande 15 åren göra sig av med hälften av de jobb som finns i bolagets motorfabriker. Orsaken är att det är mycket enklare att tillverka en elmotor med batteri eller bränslecell än att göra en dieselmotor med växellåda.

På AB Volvo har ledningen en lite annorlunda syn på saken. För samtidigt med satsningen på batterier och vätgas gör bolaget bland annat en investering på 1,6 miljarder kronor i ett nytt gjuteri vid motorfabriken i Skövde.

– Vi tror att förbränningsmotorn hänger med lite längre eftersom den också kan användas med biobränslen, säger Claes Eliasson presschef för AB Volvo och tillägger, det är för tidigt att säga hur omställningen påverkar antalet anställda.

Kopiera länk
Copy

                  


 

18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners