< Tillbaka

Yrkesakademins lokaler i Malmö. Foto: Yrkesakademin

Källa: Därför hamnade Yrkesakademin på konkursens rand

Publicerad: 25 Sep 2023
För få elever från arbetsförmedlingen urholkade intäkterna, uppger ledningen för Yrkesakademin som anledning till konkurshotet nyligen. Det är bara halva sanningen, avslöjar en person som jobbar åt Yrkesakademin.

Den 4 september meddelade Yrkesakademin att man ansökt om rekonstruktion på grund av att man står på randen till konkurs. Företaget beviljades strax därpå rekonstruktion.

Yrkesakademin är tillsammans med Grönlunds de två helt dominerande aktörerna i Sverige av utbildningar för körkort för buss, lastbil och entreprenadmaskiner och bedriver även yrkesutbildningar i fordonsteknik.

Yrkesakademins ledning uppger att de ekonomiska problemen beror på att man fått för få elever anvisade till sina utbildningar och därmed inte kunnat ha tillräckligt många elever i varje kurs för att kunna ens täcka sina kostnader.

Men enligt en person som jobbar med körkortsutbildning åt Yrkesakademin, är den ekonomiska krisen för Yrkesakademin till stor del självförvållad:

– Yrkesakademin har varit så måna om att vinna upphandlingar med arbetsförmedlingen att de dumpat priset, säger personen som vill vara anonym.

För varje elev som går körkortsutbildningen för lastbil får Yrkesakademin strax under 600 kronor per elev och dag i ersättning, enligt personen.

– En summa som ska täcka allt från lokalkostnader, utbildningsmaterial till lastbilar och drivmedel. Det är i praktiken omöjligt att gå runt på den ersättningen.

Med sin låga debitering har Yrkesakademin inte heller tagit höjd för det bortfall av elever som oundvikligen uppstår i form av till exempel elever som inte klarar kraven på språkkunskaper i svenska, hävdar personen.

– Ordnar man körkortsutbildning som arbetsmarknadsåtgärd måste man räkna med ett bortfall på ungefär hälften av alla elever som söker.

Dessutom borde Yrkesakademin ha skrivit in i sitt avtal att man är garanterade en viss ersättning för varje utbildningsklass, oavsett elevunderlaget eller att man kräver ett visst elevunderlag för att köra en utbildning, menar personen.

Konkurrenten – Grönlunds – får omkring 1600 kronor per elev och dag för att ordna samma körkortsutbildning, hävdar vår källa.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan