Juristen om öppen och rättvis konkurrens

Publicerad: 15 Jan 2020
En fri konkurrens på marknaden blir allt viktigare, särskilt när fordonstillverkarna får mer kontroll över fordonets data. Juristen Ulf Stefansson på SFVF arbetar för att skydda rätten till en fri marknad. – Fordonens system kan bli så pass avancerade att det blir svårt för andra än biltillverkaren att komma åt det, säger han.

Idag försöker många aktörer påverka den fria konkurrensen, där de två främsta är försäkringsbolagen och biltillverkarna. För verkstäderna innebär det att trots en fri eftermarknad så stryps konkurrensen.

– Verkstäderna får svårt att nå lönsamhet på en marknad som i framtiden kommer bestå av allt fler inlåsningseffekter, säger Ulf Stefansson.


På lika villkor
SFVF vill motverka fenomenet och branschorganisationen arbetar aktivt för en öppen och rättvis konkurrens på lika villkor.

– Vi fokuserar på branschövergripande frågor. Där ingår bland annat rätten till bilens data och rätten för en verkstad att kunna utföra en reparation, oavsett om det är ett försäkringsbolag involverat eller ej, säger Ulf Stefansson.


Följer frågor på EU-nivå
Ulf Stefansson spår att fordonstillverkarna kommer att få mer inflytande i verkstädernas konkurrenssituation. Det är ett problem som kan påverka både verkstäder och bilägare.  Konsumentens bestämmanderätt kring sitt fordon behöver anpassas för framtidens teknik och den rättigheten får aldrig bli inlåst i avancerade tekniska system, menar han. Genom att vara medlem i europeiska branschorganisationer som Cecra och AIRC lobbar SFVF för dessa frågor på EU-nivå.

– Vi ser det som en självklarhet att bilägaren ska bestämma över vem som tar hand om bilens data. EU måste sätta bilägarens perspektiv i fokus för att kunna bibehålla en rättvis konkurrens och fortsatt innovation på eftermarknaden. Jag är övertygad om att så kommer ske, avslutar Ulf Stefansson.


Fakta

  • Är verkstadens röst på en marknad fullt av hot men också möjligheter.
  • SFVF erbjuder juridisk medlemsrådgivning som vägleder verkstäder i exempelvis kund- eller eftermarknadsfrågor.
  • Om du blir anmäld till ARN är det särskilt viktigt att ta hjälp av en juridisk rådgivare som skyddar dina rättigheter.
  • Den juridiska kunskapen gällande verkstad är hög. Som medlem är du även berättigad till liknande rådgivning såsom bilförsäljning, avtalsfrågor med mera.
Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser