< Tillbaka

Till höger Catharina Looft, chefsjurist på jurist- och begravningsbyrån Lavendla. Foto: Pierre Kjellin, Lavendla

JURIST: Viktigt att tänka på när en kund vill sälja sin avlidne partners fordon

Publicerad: 11 Maj 2023
Allt fler familjer med särkullbarn leder till allt fler komplicerade bodelningar efter en begravning. Vad bör man tänka på som bilhandlare när en efterlevande vill sälja sin avlidne partners bil eller husbil? Vi frågade en jurist.

Lavendla är en kombinerad jurist- och begravningsbyrå och deras jurister är specialiserade på familjerätt, bouppteckningar och arvsskiften. Vi bad deras chefsjurist Catharina Looft ge lite vägledning kring vad man som bilhandlare bör tänka på när en kund vill sälja sin avlidne partners fordon.

Catharina Looft – får en efterlevande partner ta över den avlidnes bil, vad säger reglerna här?

– Det finns inget enkelt svar här. Bland annat beror det på om den avlidne var gift eller sambo. Olika regler gäller beroende på om den avlidne efterlämnar särkullbarn – då kan det vara någon av dessa som tillskiftas bilen vid ett kommande arvskifte. Vid gemensamma barn och gifta så tillskiftas en efterlevande make samtliga tillgångar efter den avlidne, under förutsättning att det inte finns ett testamente förstås, och i ett sådant fall även en bil. Sambor ärver inte varandra, om inte testamente finns. Så en sambo får inte ta över bilen.

Så vad bör en bilhandlare tänka på när denne får in en kund som vill sälja sin avlidne partners bil?

– En bilhandlare bör stämma av vilka dödsbodelägare den avlidne efterlämnar och att samtliga dödsbodelägare är överens om att bilen ska säljas. Dödsbodelägarkretsen framgår av en bouppteckning som alltid ska upprättas när någon går bort. Skatteverket registrerar bouppteckningen och den kan enkelt beställas från deras hemsida om man har den avlidnes personnummer. Är inte alla överens bör bilhandlaren inte köpa in bilen då avyttring av tillgångar kräver konsensus mellan samtliga dödsbodelägare.

Hur vanligt med avlidna som haft bilar eller andra fordon i sin ägo och som inte de anhöriga haft koll på eller ens vetskap om?

– Jag skulle säga att det inte är speciellt vanligt att anhöriga inte vet om det finns bil eller andra fordon. Å andra sidan vet inte anhöriga om att det finns till exempel en bil kommer vi inte heller få någon information och då kommer inte bilen att tas upp i bouppteckningen som en tillgång. Vi ställer regelmässigt alltid frågor om den avlidne hade någon bil eller annat fordon och är anhöriga minsta osäkra kan man lätt stämma av med Transportstyrelsen om det finns någon bil registrerad på den avlidne.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

 

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)


 

29 Maj, 2023, Extern artikel
Sveriges bilpark blir äldre
29 Maj, 2023, Extern artikel
Michelin säljer sin verksamhet i Ryssland
26 Maj, 2023, Extern artikel
Däckline förnyar sin plattform med ytterligare 350 varumärken
25 Maj, 2023, Extern artikel
Förväntad nedgång i nyregistrering av fordon
25 Maj, 2023, Extern artikel
Dubbade däck revolutionerar snöröjning
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan