< Tillbaka

Dörr och nycklar till Volvo-modeller med nyckellöst startsystem. Foto: Pierre Kjellin och Volvo Car

Jurist: Här bryter bilhandlarna ofta mot lagen

Publicerad: 21 Aug 2023
Många bilhandlare missar att upplysa bilköparen om en viktig detalj när det gäller bilens utsatthet för stöld. Det påpekar intresseorganisationen Villaägarna.

Nyckellösa startsystem, som började bli vanliga på bilar på 2010-talet och som de flesta nyare bilar idag är utrustade med, är att betrakta som ett fel eller en brist hos bilen. Därför är bilförsäljaren skyldig att varna köparen för att bilar med nyckellösa startsystem är enkla att stjäla, annars bryter de mot lagen.

Det säger Villaägarnas Riksförbunds chefsjurist Ulf Stenberg och han hänvisar i sin tur till en expert – Jori Munukka, professor i juridik vid Stockholms universitet – som på förbundets uppdrag undersökt lagen.

Jori Munukka kom bland annat fram till att om en bil inte har en tillförlitlig låsanordning så är det att betrakta som ett fel. Och nyckellösa startsystem på bilar är att betrakta som ett fel, anser Ulf Stenberg.

Så den bilhandlare som vill sälja en bil med nyckellöst startsystem måste tydligt informera köparen om låssystemets svagheter när det gäller stöldskyddet för att följa lagen, enligt Ulf Stenberg.

Det kan även vara så att utelämnandet av väsentlig information om de bristfälliga billåsen kan strida mot marknadsföringslagen, enligt Jori Munukka.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan