< Tillbaka

T v - Claes Ottosson, jurist på Independia Law Firm, som företräder Youcef Abna Aissa (t.h) som driver Bilyaa Group och som är stämda för varumärkesintrång av Bilia-koncernen. Foto: Independia Law Firm och Pierre Kjellin

Jurist: Därför har Bilia stämt verkstadsföretaget Bilyaa Group

Publicerad: 8 Sep 2023
Bilia har anklagat Mekonomen-anslutne verkstadsgruppen ”Bilyaa Group” för varumärkessnyltning med hänvisning till liknande bolagsnamn. Nu är rättegången avslutad och vi bad Bilyaas juridiska ombud förklara Bilias agerande.

Youcef Abna Aissa driver sedan många år en handfull Mekonomen-anslutna bilverkstäder i norra Stockholmsregionen. När Youcef startade sitt första aktiebolag döpte han det till ”Bilyaa”, och nu är Bilyaa Group namnet på hans företagsgrupp. Namnet är en sammansättning av ordet ”bil” följt av initialerna i hans förnamn (y) plus hans båda efternamn (a+a) och tillägget Group.

För cirka ett år sedan stämde en av Sveriges största bilhandelskoncerner – Bilia– Youcefs alla bolag till Patent- och marknadsdomstolen, då Bilia menar att han genom sitt bolagsnamn ”Bilyaa” gör intrång i Bilias varumärke.

Rättegången i domstolen, som varade i tre dagar, avslutades den 5 september och dom väntas den 4 oktober i år. Vi bad juristen och vd:n för juristbyrån Independia Law Firm, Claes Ottosson som, tillsammans med Elaine Gylling, biträtt Youcef Abna Aissa i domstolen, att ge sin bild över de tänkbara orsakerna till att Bilia gått till Patent och marknadsdomstolen.

Claes Ottoson:

– Min spekulation är att motparten (Bilia) dels ser möjligheten att statuera exempel gentemot Mekonomen och dels gör ett försök att flytta fram sina positioner när det gäller varumärkesbyggande. Detta är inte i första hand specifikt riktat mot Bilyaa eller ägaren Youcef Abna Aissa som person. Jag tror inte att de på allvar tänker sig att det finns risk för förväxling, eftersom anknytningen för BilYaa Group är så stark till Mekonomen.

"Bilia vill nog se ifall de räknas till den kategorin eller inte"

 

Varför vill Bilia försöka att flytta fram sina positioner i detta fall?

– När det gäller varumärket så finns det en regel i Varumärkeslagen som är till för särskilt välkända företag, och Bilia vill nog se ifall de räknas till den kategorin eller inte. Sedan kan man också tänka sig att de vill se hur mycket deras varumärke förknippas med ”verkstad” – trots att varumärket ”Bilia” idag är så intimt förknippat med försäljning av bilar och då särskilt Volvo.

I ett scenario där en dom i marknadsdomstolen går på Bilias linje och fråntar Youcef Abna Aissa rätten att använda sitt företagsnamn ”Bilyaa” så frågar sig Youcef och säkert många andra företagare vad ett godkännande av det egna bolagsnamnet hos Bolagsverket egentligen är värt. Bör man alltid akta sig för att ha ett bolags- eller varumärkesnamn som liknar andras? Tar man en risk annars?

– Ja, det är korrekt. Man tar en risk. Jag tycker man som företagare bör ta professionell hjälp med att skydda sitt varumärke eller med att ta fram ett varumärkesnamn. Så att man får hjälp med att ta fram ett varumärke som särskiljer sig så mycket som möjligt, att ta fram de mest optimala färgerna i logotypen, att göra rätt registreringar av ditt varumärke. Detta behöver inte vara särskilt kostnadskrävande.

LÄS ÄVEN: Bilia stämmer mekonomen-ägda verkstäder

                    Bolagsverket: Därför är godkänt företagsnamn ingen garanti

                    "Om vi förlorar går vi i konkurs"

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Bilyaa Groups anläggning i Edsberg strax norr om Stockholm. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan