Ulf Stefansson jurist SFVF

Juridikfrågan: Varför ”promotar” SFVF Digital-servicebook.com framför biltillverkarnas digitala serviceböcker?

Publicerad: 27 Sep 2020
Ulf Stefansson, SFVF:s jurist svarar: Främst för att systemet ger den fristående verkstaden en fulländad möjlighet att arbeta på eftermarknaden utan insyn från biltillverkaren men också att det ger stor konsumentnytta.

Vi har under åren upplevt från våra verkstäder att många funnit det onödigt krångligt och tidskrävande att registrera utförd service i biltillverkarnas digitala system och många verkstäder registrerar därför inte utförd service alls.

SFVF har även svårt att förstå verkstäder som vill jobba på den fria eftermarknaden ihop med biltillverkarnas digitala serviceböcker, då det sista de gör är att skicka tillbaka all information om bilen (och kunden) till tillverkaren.

Biltillverkans digitala serviceböcker är säkert bra för verkstäder som ingår i det auktoriserade nätverket men för en verkstad utanför nätverket som registrerar service blir det en falsk trygghet för bilägaren. Själva servicestämpeln är en kvalitetssymbol för en auktoriserad verkstad och många bilägare vill säkert ha en sådan stämpel även från en fri verkstad. Men faktum kvarstår att om bilägaren vänder sig till en fristående verkstad är stämpeln i sig hon eller han får i biltillverkarens digitala servicebok inte värt vatten vid garantiärenden. Bilägaren måste ändå spara tillhörande serviceprotokoll i pappersformat då de flesta av biltillverkarnas böcker är ofullständiga. De är ofullständiga för att det inte finns möjlighet att dokumentera serviceschemat och annan viktig information från fakturan, vilket krävs för att bilägarens garantier ska fortsätta att gälla. 

En verkstadskedja som delar SFVF:s budskap och implementerat Digital-servicebook.com i sitt affärssystem är Mekonomen Group. Detta gör att de i sin marknadsföring törs gå ut med att bilägaren får en stämpel i serviceboken. Denna stämpel är ett kvalitetsbegrepp för både verkstaden och bilägaren då den går i god för att bilens garantier fortsätter att gälla genom full dokumentation. Att verkstaden sparar tid och pengar är en annan viktig aspekt.

Även om det inte finns några juridiska krav på att dokumentera en service för att denna ska vara fackmässigt utförd så kan verkstaden hamna i dålig dager om bilägaren återkommer när det blir problem med biltillverkaren. Verkstaden har därför en viktig uppgift att ”utbilda” bilägaren kring varför service dokumenteras som den görs och varför bilägaren slipper spara på papper. Dessutom finns det en möjlighet för bilägaren att i systemet ta hem servicestämplar som tidigare auktoriserade verkstäder utfört i biltillverkarens system, så att bilägaren fortsättningsvis slipper två olika serviceböcker. Digital-servicebook.com har dessutom en tilläggstjänst där kampanj- och återkallningskontroller kan göras på fordon så att den fristående verkstaden kan bistå kunden på bästa möjliga sätt. Detta är viktigt för att kunna uppfylla omsorgsansvaret i enlighet med konsumenttjänstlagen, vilket jag anser att kunden bör kunna räkna med, i alla fall på ett nyare fordon. 

En annan viktig aspekt varför SFVF rekommenderar Digital-servicebook.com är att bilägaren själv äger all sin servicedata i systemet och det är hon eller han som själv väljer, förutom servicedata, vad som ska delas till nästkommande ägare. Detta är en stor skillnad mot biltillverkarna som i de flesta fall gömmer all servicedata från bilägaren och omvärlden.

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser