< Tillbaka
Ulf Stefansson jurist SFVF
Juridikfrågan: Parkeringsskador på kundens bil
Publicerad:
23 Okt 2020
En av våra mekaniker orsakade parkeringsskador på två kundbilar på verkstadens parkering. Detta går på bilens försäkring. Vem står för självrisken, jag som arbetsgivare eller mekanikern själv?
Ulf Stefansson, SFVF:s jurist svarar:
Som arbetsgivare har du ett så kallat principalansvar vilket innebär att du alltid får ersätta den som drabbas av en sakskada orsakad av din arbetstagare. Rent generellt regleras skadeståndsansvaret enligt 2 kap 1 § Skadeståndslagen där den som av uppsåt eller oaktsamhet orsakar en sakskada ska ersätta den. Denna skyldighet är dock begränsad för en arbetstagare gentemot en arbetsgivare. Rena olyckshändelser innebär i regel inte någon skadeståndsskyldighet för din arbetstagare enligt lagen. Skadeståndslagens regler går dock att avtala bort att de inte ska gälla för din arbetstagare. Detta kan göras i arbetstagarens anställningsavtal eller genom kollektivavtal för samtliga anställda, då finns det en möjlighet till löneavdrag vid sakskador. Om skadeståndslagen inte avtalats bort ska skadeståndsskyldighet i regel innebära synnerliga skäl vilket det kan vara frågan om där grövre brott eller grov oaktsamhet föreligger.
Enligt rättspraxis var frågan om grov oaktsamhet där en anställd militär lämnade en dyrbar radiostation i en olåst bil och radiostationen stals. För att grov oaktsamhet ska föreligga ska denna oaktsamhet ofta ha ett samband med den utförda tjänsten och som exempel kan detta jämföras med att en exklusiv bil ställs ut av en arbetstagare på en allmän parkering olåst, med nycklarna placerade i bilen och att bilen sedan stjäls.
Att en mekaniker skadar två fordon innebär med största sannolikhet inte att grov oaktsamhet föreligger i enlighet med skadeståndslagens bestämmelser, varför du som arbetsgivare får ersätta självrisken om annat inte avtalats med mekanikern som arbetstagare.