< Tillbaka

En av Toyotas populära modeller med hybriddrift - CH-R. T h - Ulf Stefansson, jurist på SFVF. Foto: Toyota och SFVF

JURIDIKFRÅGAN: Om hybridgaranti på Toyota

Publicerad: 21 Feb 2023
Får Toyota kräva att kunden servar sin bil hos återförsäljaren för att garantin på batteriet till elmotorn i hybridbilen ska gälla? SFVF:s jurist Ulf Stefansson reder ut begreppen och ger svar.

Vi har som verkstad fått höra av våra kunder att de inte får behålla sin hybridgaranti på batteriet på sin Toyota om de inte fortsätter att serva där. Det handlar om att göra en särskild kontroll årligen i samband med underhållsservice där garantin förlängs i upptill 1 år eller 1500 mil tills bilen är 10 år gammal.

Momenten som ska genomföras är inget unikt för oss som fordonsverkstad som jobbar med både elbilar och elhybridbilar då vi har rätt verktyg och besitter rätt kompentens.

Det som ska kontrolleras innebär följande:
Diagnos av hybridsystemet
Hälsokontroll av hybridbatteriet
Test av batteriets isolering
Belastningstest av hybridbatteriet 
Kontroll av hybridkylarsystem

Om vi genomför ovanstående moment och dokumenterar, är det då sant att hybridgarantin för bilägaren går förlorad?

LÄS tidigare Juridikfrågan HÄR

Ulf Stefansson, SFVF:s jurist, svarar:

Vi har noterat att denna form av garanti erbjuds på begagnade fordon som säljs som är mellan 3 och 5 år gamla. Garantin verkar endast vara tillgänglig för de bilar som servats inom det auktoriserade egna nätverket från att de såldes som nya. Om det då inte är en tilläggsgaranti (jfr. förlängd nybilsgaranti) som bilägaren betalar för är det frågan om en så kallad utökad garanti.

Intervallet kring hur ofta hybridkontrollen ska göras liknar mycket det som brukar gälla för rostskyddsgaranti. Av en händelse utförs även denna kontroll i samband med själva underhållsservicen som reglerar nybilsgarantin. Att villkora en utökad garanti till att bilen måste ha genomgått service hos en auktoriserad verkstad prövades även i KIA-målet där domstolen ansåg det inte vara tillåtet.

EU-kommissionen har även i sina tilläggsriktlinjer tagit upp just utökade garantier där denna form av service- eller reservdelsbegränsningar inte ska bedömas annorlunda om de anges i en utökad garanti som utfärdats av det auktoriserade nätverket vid försäljning av fordonet eller en kort tid därefter.

Om det skulle vara möjligt att undanta vissa komponenter från garantier skulle fordonstillverkarna i princip kunna instifta en garanti för varje enskild komponent av fordonet och på så sätt runda hela konkurrenslagstiftningen. Det finns inget sådant undantag tillgängligt varför ni enligt min bedömning kan utföra ovanstående åtgärder fackmässigt och att bilägaren behåller samtliga sina garantier.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan