Ulf Stefansson jurist SFVF

Juridikfrågan: Kunden klagar på nyansskillnader i lacken

Publicerad: 5 Okt 2020
Vi har lackerat om kundens bil som en försäkringsskada då den har varit påkörd och repad kring hela sidan. Dock är inte alla karossdelar omlackerade då försäkringsbolaget inte vill ta den kostnaden. Nu klagar kunden på nyansskillnader men det är mycket svårt att matcha bilens originalkulör och bilen är dessutom 10 år gammal. Vad gäller här?

Ulf Stefansson, SFVF:s jurist svarar:

Kulörer blir svårare och svårare att matcha ju äldre bilen är och kunden kan aldrig kräva att lackeringen på den befintliga karossdelen överensstämmer till 100 % med en ny-lackerad yta. Nyansen mellan lackerad plåt och plastdetalj skiljer sig givetvis också. Jobbet med att hitta korrekt anpassad färg är alltså visuellt och bedömningen av resultatet blir därav alltid subjektivt från person till person.

Eftersom försäkringsbolaget inte vill betala en omlackering av resterande delar av fordonet så får kunden själv betala merkostnaden för att göra en lackutjämning av resterande karossdelar. Är jobbet i övrigt fackmässigt utfört kommer kunden alltså ingenstans med sina klagomål.

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
23 Okt, 2020, Extern artikel
Roy & Rogers Volvo Duett finns fortfarande kvar
20 Okt, 2020, Extern artikel
Hur bra är Dacia Duster?
15 Okt, 2020, Extern artikel
Bentley Bentayga V8 provkörd
9 Okt, 2020, Extern artikel
Audi SQ8 provkörd
9 Okt, 2020, Extern artikel
Insyn i de nya reglerna för A-traktorer
 Branschorganisationer i samverkan