< Tillbaka

Juridikfrågan: Kan vi hålla på kundens vinterhjul som säkerhet för vår fordran?

Publicerad: 29 Nov 2021
Vi har utfört ett arbete som kunden inte är nöjd med men vi har ändå lämnat ut bilen. Varken vår verkstad eller en annan verkstad kunden vänt sig till kan hitta något fel i vårt utförda arbete. Kunden har ändå inte betalat, men vill nu hämta ut två av sina uppsättningar vinterhjul från vårt däckhotell. Hjulen avser dels bilen vi gjort arbete på och dels en annan bil som kunden äger. Har vi rätt att hålla på hjulen som säkerhet för vår fordran eller gäller det endast själva förvaringskostnaden?

Ulf Stefansson, SFVF:s jurist svarar:

Det är en svår fråga att svara på. Enligt min bedömning är vinterhjulen en del av fordonet då de är påmonterade halva året. Ni har utfört arbete på fordonet som ni har rätt att ta betalt för. Utifrån ovanstående resonemang skulle ni alltså ha rätt att hålla på den uppsättning hjul som tillhör fordonet som säkerhet för er fordran, dock inte den andra hjuluppsättningen. 

Själva hjulförvaringen är en separat tjänst som undantas från retentionsrätten. Vid rättslig prövning blir det därför avgörande om vinterhjulen ska ses som separat lösöre inom ramen för förvaringstjänsten eller om de anses vara en del av själva fordonet. 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan