Vanessa von Zweigbergk, CvZ Juridik

Juridikfrågan: Kan det vara arbetsbrist om det går bra på företaget?

Publicerad: 29 Jan 2021
Ledningen har beslutat att ta bort ett par tjänster på företaget och vi har påbörjat en process kring uppsägning pga arbetsbrist. Vi har flera anställda som ifrågasätter hur det kan vara arbetsbrist när det går så bra för bolaget och vi har så mycket att göra. Kan det vara arbetsbrist om det går bra på företaget?

Vanessa von Zweigbergk jurist på CvZ Juridik svarar: 

Användandet av begreppet ”arbetsbrist” i såna här situationer kan onekligen vara förvirrande. Låt oss utreda vad som gäller.

Arbetsbrist är ett tvåeggat begrepp inom arbetsrätten. Å ena sidan kan det stå för en situation där det går dåligt för arbetsgivaren, där man tappat mycket jobb och därför inte kan ha kvar vissa tjänster. Dvs uppsägningssituationen föranleds av en faktiskt brist på arbete.

Å andra sidan kan det utgöra ett lagtekniskt begrepp – som trots sin semantiska betydelse, inte alls utgör en situation som uppstått pga att företaget går dåligt eller tappar affärer. Arbetsgivaren kan ha verksamhetsmässiga eller organisatoriska anledningar till att besluta om förändringar i eller bemanning. Att man tagit ett sådant beslut, innebär ju i praktiken att vissa tjänster inte längre kommer att finnas, vilket ger resultatet att tjänsteinnehavaren inte längre har ett arbete.

Verkningarna är dock desamma oavsett hur arbetsbristen uppstår. Tjänsten som är aktuell för uppsägning pga arbetsbrist, kommer inte längre behövas vilket rent krasst leder till en brist på arbete.

Svaret är alltså att arbetsbrist kan uppstå även när det på pappret går bra för företaget, till exempel när man ska genomföra organisatoriska förändringar som leder till att tjänster försvinner eller förändras.

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser