Ulf Stefansson jurist SFVF

Juridikfrågan: Hur ska vi svara på ARN anmälan gällande bromsskivor?

Publicerad: 18 Maj 2020
Vårt företag har fått en anmälan emot oss gällande bromsskivor som "slagit" sig efter byte. Vår kund har efter mitt förslag nu gått vidare för att få prövat detta i ARN då vi redan bytt en gång tidigare men då som goodwill till kunden.

Vi har förklarat för kunden att det mycket sannolikt inte kan bero på materialfel även denna gång. Vi har använt 2 olika fabrikat har jag för mig men ska kolla detta med min kundmottagare. Mekanikern som utfört arbetet har speciellt gått bromsutbildning och lärde sig på den kursen att det troligen skett en så kallad materialöverföring mellan belägg och skivor eller att bilen körts lite och stått stilla under längre period. Vår kund ville inte lyssna på förklaring utan var rätt taggad vid avhämtningen av bilen.

Hur ska vi svara på detta till ARN? Är helt säker på att felet inte beror på vårt handhavande eller materialfel och ska bli intressant och se utfallet av detta.

Ulf Sfefansson SFVF:s jurist svarar:

Då ni lämnar garanti på både jobb och material så måste ni ha tekniskt stöd för era påståenden då det är ni som har bevisbördan. Det är viktigt att komma ihåg att ni måste ha något konkret som stödjer er bedömning kring felets art. Detta stöd kan exempelvis bestå av ett tekniskt utlåtande från den part som sålt reservdelen till er eller från en annan verkstad. För att uppfylla er bevisbörda bör ni även dokumentera de uppkomna skadorna i detalj med foton samt ge en förklaring som anses övervägande sannolik kring vad som inträffat.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser