< Tillbaka

Ulf Stefansson jurist SFVF

Juridikfrågan: Hur ska vi svara på ARN anmälan gällande bromsskivor?

Publicerad: 18 Maj 2020
Vårt företag har fått en anmälan emot oss gällande bromsskivor som "slagit" sig efter byte. Vår kund har efter mitt förslag nu gått vidare för att få prövat detta i ARN då vi redan bytt en gång tidigare men då som goodwill till kunden.

Vi har förklarat för kunden att det mycket sannolikt inte kan bero på materialfel även denna gång. Vi har använt 2 olika fabrikat har jag för mig men ska kolla detta med min kundmottagare. Mekanikern som utfört arbetet har speciellt gått bromsutbildning och lärde sig på den kursen att det troligen skett en så kallad materialöverföring mellan belägg och skivor eller att bilen körts lite och stått stilla under längre period. Vår kund ville inte lyssna på förklaring utan var rätt taggad vid avhämtningen av bilen.

Hur ska vi svara på detta till ARN? Är helt säker på att felet inte beror på vårt handhavande eller materialfel och ska bli intressant och se utfallet av detta.

Ulf Sfefansson SFVF:s jurist svarar:

Då ni lämnar garanti på både jobb och material så måste ni ha tekniskt stöd för era påståenden då det är ni som har bevisbördan. Det är viktigt att komma ihåg att ni måste ha något konkret som stödjer er bedömning kring felets art. Detta stöd kan exempelvis bestå av ett tekniskt utlåtande från den part som sålt reservdelen till er eller från en annan verkstad. För att uppfylla er bevisbörda bör ni även dokumentera de uppkomna skadorna i detalj med foton samt ge en förklaring som anses övervägande sannolik kring vad som inträffat.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan