Juridikfrågan: Hur får vi bort dumpade skrotbilar?

Publicerad: 14 Jul 2022
Vi har fått en skrotbil med ringa värde placerad på vårt verkstadsområde olovligen och registreringsplåtarna är borttagna samt att bilens chassinummer inte går att tyda. Vi har även en annan krockskadad bil som placerats här olovligen eller via bärgare med registreringsplåtar till ett mindre värde. Ingen ägare har under en längre period hört av sig gällande de här bilarna. Hur gör vi för att få bort de på bästa sätt?

Ulf Stefansson, SFVF:s jurist svarar:

Att flytta på bilar hos verkstaden där ägaren inte går att få tag på regleras huvudsakligen av Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall.

Om vi börjar med skrotbilen har ägaren som dumpat denna hos er egentligen gjort sig skyldig till miljöbrott i enlighet med Miljöbalken. Dock är det nästintill omöjligt att bevisa vem ägaren till denna bil är. Denna bil kan dock flyttas direkt antigen av er själva eller av er kommun. Dock får bilen inte flyttas innan ni kontaktat kommunen eller Kronofogden och fått ett beslut. Flyttar kommunen bilen kan de dock ta ut en avgift för att flytta den. Om ni efter ett beslut flyttar den själva ska ni se till att transportera bilen till en bilåtervinnare som ingår i biltillverkarnas nätverk Bilretur. Då biltillverkarna har ett producentansvar ska denna bil kunna skrotas bort kostnadsfritt så länge som det finns några reservdelar med ett värde att demontera från bilen. Lämnar ni denna bil till någon annan bilåtervinnare får ni själv betala för skrotningen. 

Vad gäller den bil som har en fastställd ägare måste ni göra ett försök att kontakta ägaren innan denna bil får flyttas. Detta kan göras först efter sju dygn som bilen blivit placerad hos er. När ni kontaktat ägaren, lämpligen via rekommenderat brev, på den adress som finns i vägtrafikregistret och hon eller han efter en månad inte låtit höra av sig vänder ni er till kommun eller Kronofogden för ett beslut att få transportera bort bilen från er mark. Inför ett sådant beslut kan det vara bra att ha ett Rek-brev med mottagningsbevis. Kostnaderna som uppstår ska bilägaren enligt lag betala men det kan vara en krånglig process att få betalt för borttransport och eventuell skrotningsavgift. 

Observera att om det finns en kontakt med bilägaren kring en reparation eller liknande där ingen bilägare vid senare tillfälle vill låtas höras av och om ni vill sälja bilen gäller en annan lagstiftning, (Lag (1985:982) om näringsidkares rätt att sälja saker som inte har hämtats). 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners