Vanessa von Zweigbergk, CvZ Juridik

Juridikfrågan: Har du råkat anställa någon utan din vetskap?

Publicerad: 30 Jun 2021
Du har just avslutat en intervju med en arbetssökande. Det kändes riktigt bra och du fick en god magkänsla. Den här personen vill du gå vidare med. Ni har diskuterat alla för anställningen relevanta saker - lön, bilförmån, startdatum etc. Kanske uttrycker du att du vill att personen ska träffa "resten av gänget", och att "du ser fram emot att hen blir del av teamet", eller att "bara formaliteter kvar". Du säger muntligen att du ser fram emot att personen ska börja hos er. Du träffar senare samma dag en annan person som kändes ännu bättre och som du sedermera anställer formellt. Du informerar den första personen om detta som självklart blir besviken. Plötsligt får du brev från facket. Facket riktar ett krav på skadestånd på er på grunden att ni avskedat person ett. Du blir självklart helt chockad. Vad gäller?

Otydligheter tolkas som huvudregel till arbetstagarens fördel

Om arbetsgivaren agerar på ett sätt som gör att arbetstagaren har fog att tro att ett rättsförhållande ingåtts, så är det bindande för arbetsgivaren om denne borde insett det. Ett muntligt erbjudande om anställning är ju lika rättsligt bindande som ett skriftligt. Kanske uttryckte du dig inte exakt i orden "du är anställd", men ditt agerande och uttryck kan ha givit den anställde anledning att tro att denne blivit anställd.

Om man intervjuar en person, och diskuterar för tjänsten de flesta relevanta omständigheter, uttrycker sig på ett sätt som gör att den arbetssökande börjar tro att denne blivit anställd och arbetsgivaren inser att så är fallet - så åligger det arbetsgivaren att tydliggöra att anställning inte ingåtts. Om denne inte gör det - och istället för att erbjuda den arbetssökande att börja jobba hos sig - ger jobbet till någon annan, så kan det vara så att man rättsligen anses ha avskedat personen som ej fick börja jobbet.

Detta är i praktiken ett inte helt ovanligt scenario. Har arbetsgivaren erbjudit en person en tjänst, även om denne ångrar sig kort tid därefter - så har ett anställningsförhållande ingåtts.

Det är därför väldigt viktigt att vara noga med hur man uttrycker sig - muntliga avtal är lika bindande som skriftliga, även om det är svårare att bevisa. Låter man en person sväva i ovetskap, trots att man förstår att denna tror sig ha blivit anställd – så står ni risken för det.

Har ni funderingar kring anställningar eller annat inom arbetsrätten, välkommen att kontakta oss!

Vanessa von Zweigbergk, jurist på CvZ Juridik och kontaktperson vid juridiska frågor hos Verkstadsföretagarna.

www.cvzjuridik.se 

www.verkstadsforetagarna.se

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser