Vanessa von Zweigbergk, CvZ Juridik

Juridikfrågan: Går det att förlänga en provanställning?

Publicerad: 4 Mar 2021
En provanställning är en för arbetsgivaren mycket fördelaktig anställningsform som innebär att arbetsgivaren har rätt att under en maxperiod om 6 månader få "testa" en arbetstagares "fit" med verksamheten. Detta utan att egentligen förbinda sig till någon längre anställning, och utan att behöva visa på någon saklig grund för att avbryta eller välja att inte låta omvandla till tillsvidareanställning. Eftersom det är en så fördelaktig anställningsform så innebär det att reglerna kring dess användning också är tämligen strikta. Det har också inneburit att dess användning är bort-förhandlad i många kollektivavtal.

En provanställning får vara max 6 månader lång enligt LAS men det finns inga hinder mot att man avtalar om kortare tid, exempelvis tre månader. Vad som däremot varit oklart är om och när man i fallet med kortare provanställning - har möjlighet att förlänga tiden upp till 6 månader. Det har varit klart att arbetsgivaren inte ensidigt kan förlänga en provanställning, ens inom dessa 6 månader. Kommer arbetsgivare och arbetstagare överens om att förlänga provanställningen så föreligger inget problem.

Man kan förlänga en provanställning

Arbetsdomstolen har i ett rättsfall nyligen klargjort under vilka förutsättningar man kan förlänga en provanställning. I det aktuella fallet så var det en myndighet som var arbetsgivare och som anställde en person på provanställning under februari månad. Den anställdes hustru födde i maj deras barn, men blev till följd av förlossningen sjuk och var oförmögen att ta hand om parets barn. Den anställde var därför frånvarande från arbetet från maj månad fram till sista dagen för provanställningen. Arbetsgivaren ansåg sig vid prövotidens utgång inte ha tillräckligt med underlag för att kunna utvärdera den anställdes prestationer, och avslutade anställningen utan att erbjuda en tillsvidareanställning.

En av frågorna som aktualiserades i detta rättsfall var om arbetsgivaren, istället för att avsluta arbetstagaren - kunnat förlänga prövotiden.

Domstolen konstaterade att om arbetstagaren varit frånvarande från arbetet under stora delar av prövotiden så finns det starka sakliga skäl för att tillåta för parterna ska kunna enas om att prövotiden förlängs med en period som motsvarar frånvaron. Att inte godta en sådan överenskommelse, skulle riskera att medföra att provanställningen i stället avslutas och att arbetstagaren därigenom inte får chansen att prövas. En möjlighet att komma överens om förlängning av prövotiden i en sådan situation kan därför vara till fördel både för arbetsgivaren och arbetstagaren.

Notera att detta gäller förlängning av prövotiden inom den maximalt tillåtna prövotiden (sex (6) månader). En överenskommelse som innebär att arbetsgivare och arbetstagare förlänger en prövotid utöver dessa sex månader, skulle med största sannolikhet bedömas vara en tillsvidareanställning.

Vanessa von Zweigbergk, jurist, CvZ Juridik

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser