< Tillbaka
Vanessa von Zweigbergk, CvZ Juridik
Juridikfrågan: En anställd sade upp sig efter att en animerad diskussion uppstått med chefen.
Publicerad:
24 Jan 2021
Nu ångrar sig den anställde. Kan man ”återta” en uppsägning?
Vanessa von Zweigbergk som är jurist på CvZ Juridik svarar:
- Naturligtvis går den att återta om bägge parter accepterar att så sker. Om en arbetsgivare vill återta en uppsägning, så krävs det alltså att den anställde accepterar det.
Utgångspunkten är att en uppsägning är en bindande rättshandling, där motparten har rätt att utgå ifrån att rättshandlingen gäller. Det finns dock undantag.
Det är lite annorlunda regler vad gäller den anställde och dennes möjligheter att återta sin uppsägning. Den anställde anses ha en underlägsen ställning gentemot arbetsgivaren, vilket ibland innebär att en anställds agerande exempelvis kan anses ha föranletts av den starkare parten – arbetsgivaren. Då talar man ofta om en så kallad ”provocerad uppsägning”. En provocerad uppsägning är en framtvingad handling, och en sådan kan antingen ogiltigförklaras eller återtas.
Ett annat fall där den anställde skulle kunna återta en uppsägning, är om det är en uppsägning som arbetsgivaren borde insett inte varit allvarligt menad.
Ta situationen där det en fredag eftermiddag uppstår en diskussion mellan chefen och den anställde, där den anställde i stridens hetta skriker ut ”jag säger upp mig” och stormar ut för att sedan komma tillbaka måndag morgon till jobbet. För att arbetsgivaren i ett sådant läge ska ha fog för att agera utefter en sådan uppsägning, bör denne dubbelkolla att den anställde verkligen menat att säga upp sig på fredagen. Det gäller ju i sammanhanget att beakta individens egenskaper och historik – är det en person som kanske allmänt får anses agera ”dramatiskt” i motgångar utan att egentligen mena det och ofta hasplat ur sig liknande - då kanske det är svårt att hävda att man haft fog att tro att det var en allvarligt menad uppsägning om personen är som vanligt på jobbet på måndag igen.
Det krävs ju naturligtvis en bedömning av alla omständigheter i sammanhanget, och det är bättre att kontakta era jurister på SFVF och Verkstadsföretagarna om ni är osäkra på vad som gäller i just ert fall.