< Tillbaka

Ulf Stefansson jurist SFVF

Juridikfrågan: Digital servicebok Suzuki, vem kan registrera?

Publicerad: 24 Apr 2020
Nu har jag fixat inlogg till Suzukis portal men det finns ingen servicebok så ringde då generalagenten för Suzuki och fick till svar att den kommer bara Suzuki verkstäder åt. Frågade då hur det funkade med konkurrenslagen? Fick då till svar att vi kan serva bilen och sedan åka till en Suzuki-handlare som sen får lägga in service i portalen. Kan de göra så? Ulf Stefansson, SFVF:s jurist svarar

- Det finns inga krav kopplade till att spara servicedokumentation i en servicebok, för att service ska anses vara fackmässigt utförd och för att bilens garantier ska fortsätta att gälla. Det har även Allmänna Reklamationsnämnden slagit fast i ärende ARN 2018-293.

Stämpeln i serviceboken har således inget värde utan tillhörande serviceprotokoll. Serviceprotokollen som är en värdehandling är upptill kunden att spara på valfritt ställe, exempelvis i en eftermarknadsapplikation. Om Suzuki anser att ägaren till en av deras bilar inte ska få registrera service utförd av fristående verkstad i Suzukis portal, kan jag inte se någon konkurrensbegränsning i detta med stöd av konkurrenslagen. 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan