< Tillbaka

Ulf Stefansson, jurist SFVF

Juridikfrågan: Har vi rätt att debitera för utebliven hyra på vårt däckhotell?

Publicerad: 10 Dec 2020
Våra kunder har i samband med skifte möjlighet att betala för förvaring av sina hjul på vårt däckhotell och vi tar betalt per säsong enligt kvitto i samband med hjulskifte. När kunder inte hört av sig på något år eller längre, har vi då rätt att debitera kunderna för utebliven hyra på däckhotellet?

Ulf Stefansson, SFVF:s jurist svarar:

Det beror på. För att debitera hyra mot en privatperson för kommande förvaringsperiod, om hon eller han inte dyker upp, finns det en lag* som skyddar konsumenter vid automatisk avtalsförlängning. Många aktörer inom branschen har dock inte koll på detta. 

Lagen innebär att om ett avtal är tidsbestämt exempelvis ”per säsong” som ni skriver på kvittot så måste ni påminna konsumenten en månad innan avtalets utgång, vilket i och för sig är svårt att definiera för en säsong. Ett enklare sätt är att ta betalt för hyra per år och en månad innan ”årshyran” förlängs informera kunden om att en ny årshyra för förvaring kommer debiteras. Denna information ges lämpligen i samband med att ni bokar in kunden för hjulskifte. Informerar ni inte kunden om villkoren för hur en ny hyra kommer debiteras på förvaringskvittot samt påminner kunden en månad innan förvaringens utgång, har kunden rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan. Ni har då inte rätt till någon debitering för utebliven hyra oavsett om det gått flera år. Observera att detta endast gäller privatkunder (konsumenter). 

* Lag (2014:1449) om konsumentskydd vid automatisk avtalsförlängning

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners