Juridikfråga: Kundens rätt till milersättning

Publicerad: 5 Maj 2022
Vi har kallat in en kund på två garantireparationer och kunden kräver nu milersättning för både sin inlämnade bil samt följebilen. Vid första tillfället hade vi bilen över natten och vid andra tillfället var bilen inne i ett par timmar. Vid båda tillfällena kräver nu kunden milersättning för både sin egen bil samt följebilen. Kunden har 4 mil, enkel väg till verkstaden, vad gäller?

Ulf Stefansson, SFVF:s jurist svarar:

I nuläget är denna milersättning satt till 18,50 kronor per mil enligt ARN-praxis även om denna ersättningsnorm i framtiden kan komma att ändras då det aviserats en höjning angående detta belopp från politiskt håll. 

När ni bokar in ett fordon är det viktigt att göra kunden införstådd men hur länge ni tänkt ha bilen inne till att börja med. Sedan är det kundens ansvar att förhöra sig om eventuell lånebil eller om en följebil måste användas. Kunden har en lagstadgad skyldighet att begränsa sin skada och detta innebär att kunden vid en reklamation inte kan ådraga sig kostnader som verkstaden inte godkänt. Kunden bör alltså undersöka möjligheten att åka kommunalt från och tillbaka till verkstaden om ni behövts behålla bilen över natten. Är detta inte möjligt bör kunden först efterfråga en lånebil innan hon eller han använder sig av en följebil, vilket innebär en del kostnader för verkstaden i form av dubbla milersättningar. 

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP

19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
8 Mar, 2022, Extern artikel
Installera en laddbox för elbilen hemma
4 Feb, 2022, Extern artikel
Koenigsegg ska bygga en elbil
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser / Samarbeten