< Tillbaka

Ju fler som semestrar i Sverige desto bättre!

Publicerad: 21 Apr 2020
När det gäller vår bransch finns det en hel del ljusa tecken inför framtiden, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Sedan Corona-pandemin bröt ut har våra resor förändrats. Vi reser kortare sträckor och mindre ofta men inköpsresorna har inte minskat i lika hög grad som övriga resor.

Enligt resvane-appen TravelVu har vårt resebeteende ändrats över tid. TravelVu har jämfört resedata innan Covid-19 (1 februari till 9 mars 2020) med data under perioden efter utbrottet. Andelen resfria dagar har ökat från 12 % till 23 %, vi låter bli att resa i genomsnitt var fjärde dag. Under de dagar man faktiskt reser gör man också färre resor. Innan Covid-19 gjorde man i genomsnitt 4,7 resor per person och dag. Detta har minskat till 3,9 resor per person och dag. Störst förändring ser man inom kollektivtrafiken, eftersom smittorisken leder till att färre vågar åka kollektivt.

Antalet bilresor har dock ökat lite under de senaste veckorna och det är bra för att minimera smittorisken och även bra för vår bransch, säger Bo Ericsson.

Flygindustrin varnar för att biljettpriset kan stiga med upp emot 50%. SFVF spår att bilåkandet kommer att öka eftersom bilen är det säkraste färdmedlet i dessa tider.

Nybilsförsäljningen har rasat (ordertecknandet) och har sjunkit med ca 40%. Om bilägare inte köper ny bil måste den gamla servas och repareras i Sverige.

Vi får allt fler laddhybrider och elbilar och det är bra för miljön. Elfordon har ofta högt vridmoment, speciellt tunga elektriska SUV:ar. Det gör att slitaget på däcken är extra hårt när det gäller SUV:ar och även hårt när det gäller övriga elfordon.

Ju fler som använder bilen under sin semester i Sverige, desto bättre för AB Sverige och vår bransch! Jag ser ganska optimistisk på framtiden och självklart skulle ett ROT-avdrag hjälpa vår bransch och få hjulen att snurra snabbare, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan