Ju fler som semestrar i Sverige desto bättre!

Publicerad: 21 Apr 2020
När det gäller vår bransch finns det en hel del ljusa tecken inför framtiden, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Sedan Corona-pandemin bröt ut har våra resor förändrats. Vi reser kortare sträckor och mindre ofta men inköpsresorna har inte minskat i lika hög grad som övriga resor.

Enligt resvane-appen TravelVu har vårt resebeteende ändrats över tid. TravelVu har jämfört resedata innan Covid-19 (1 februari till 9 mars 2020) med data under perioden efter utbrottet. Andelen resfria dagar har ökat från 12 % till 23 %, vi låter bli att resa i genomsnitt var fjärde dag. Under de dagar man faktiskt reser gör man också färre resor. Innan Covid-19 gjorde man i genomsnitt 4,7 resor per person och dag. Detta har minskat till 3,9 resor per person och dag. Störst förändring ser man inom kollektivtrafiken, eftersom smittorisken leder till att färre vågar åka kollektivt.

Antalet bilresor har dock ökat lite under de senaste veckorna och det är bra för att minimera smittorisken och även bra för vår bransch, säger Bo Ericsson.

Flygindustrin varnar för att biljettpriset kan stiga med upp emot 50%. SFVF spår att bilåkandet kommer att öka eftersom bilen är det säkraste färdmedlet i dessa tider.

Nybilsförsäljningen har rasat (ordertecknandet) och har sjunkit med ca 40%. Om bilägare inte köper ny bil måste den gamla servas och repareras i Sverige.

Vi får allt fler laddhybrider och elbilar och det är bra för miljön. Elfordon har ofta högt vridmoment, speciellt tunga elektriska SUV:ar. Det gör att slitaget på däcken är extra hårt när det gäller SUV:ar och även hårt när det gäller övriga elfordon.

Ju fler som använder bilen under sin semester i Sverige, desto bättre för AB Sverige och vår bransch! Jag ser ganska optimistisk på framtiden och självklart skulle ett ROT-avdrag hjälpa vår bransch och få hjulen att snurra snabbare, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
14 Maj, 2021, Extern artikel
BKT:s Ridemax-serie utökas med ny dimension
12 Maj, 2021, Extern artikel
Nokians testcenter Hakka Ring i Spanien
12 Maj, 2021, Extern artikel
9 av 10 i Norge vill ha säkerhetsutbildningar för unga på bana
12 Maj, 2021, Extern artikel
Nya Nokian Snowproof C
11 Maj, 2021, Extern artikel
Ny VD för Falken och Sumitomo Rubber Europe
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test: Mercedes-Benz S 400 d 4MATIC
12 Apr, 2021, Extern artikel
BMW X5 hybrid testad
10 Apr, 2021, Extern artikel
Londontaxi byggd på Volvo-delar
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri webbkurs i energieffektivisering
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv - du väljer själv när du vill genomföra kursen
18 Maj, 2021
CvZ Juridik - Styrelse, VD- och revisorsansvar i aktiebolag
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM för medlemmar i Verkstadsföretagarna / SFVF, Online
18 Maj, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser