< Tillbaka

JOBBig mässa i Växjö när Yrkes-SM korade kunnigaste teknikerna i sin ålder

Publicerad: 16 Maj 2022
VÄXJÖ I sporthallarna i Växjö tävlade 18 ungdomar inom motoryrken om att bli bäst i Sverige. Fordonsproffs gjorde ett besök på Yrkes-SM för att träffa Sveriges bästa personbilsmekaniker och skadetekniker.

Under Yrkes-SM tävlar nyutbildade ungdomar i ett 30-tal yrken, allt från bagare, hantverkare, skogsarbetare till fem olika yrken inom motorbranschen: bilskadeteknik, fordonslackering, lastbilsteknik, personbilsteknik och lastbilsförare. 

Tävlingen var uppdelad i moduler på 2,5 timmar vardera under tre dagar. Tanken är att skapa intresse för och öka rekryteringen till olika yrkesutbildningar. 

– Vi har 18 superduktiga ungdomar som får visa upp sina kunskaper för alla skolungdomar som besöker mässan. Det finns många yrken inom bilbranschen som inte alla känner till så det här är ett bra sätt att få upp intresset att söka till vår bransch, säger Johanna Linder, projekt- och tävlingsledare Motorbranschens yrkestävlingar och till vardags branschutvecklare på Transportföretagen.

– Ungdomarna blir våra ambassadörer och inspiratörer och gör väldigt bra reklam för yrken inom motorbranschen, säger Johanna Linder.

Det blev fem vinnare inom motorbranschen, var och en bäst i sin åldersgrupp och i sin kategori. Vinnarna i de olika kategorierna får representera Sverige under Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills). 

Erki Jansson, 22, är till vardags personbilstekniker på Börjessons Bil i Alingsås och tävlade inom personbilsteknik.

– Det var min chef inom servicemarknad som frågade om jag ville testa att kvala in och jag måste erkänna att jag inte trodde att jag skulle stå här i dag, men jag ångrar mig inte. Jag är brutalt glad att jag kom med i tävlingarna. Jag kollade på tekniska baskunskapsvideor och dylikt en period och det har hjälpt mig, tror jag, på jobbet men kanske också i tävlingen. Det här är ett minne för livet, säger Erki Jansson.

– Det behövs ju mer folk till yrkesutbildningarna för att fylla på med personal på verkstäderna. Det här är ett bra sätt att få upp intresset, säger Erki Jansson.

 

Hampus Karlsson, 21, är skadetekniker från Specialbilriktning i Jönköping tog hem silvermedaljen i bilskadeteknik.

– Att jobba med skadeteknik är väldigt roligt om man gillar att jobba med händerna. Jag hade nästan fast jobb innan jag tog studenten, säger Hampus Karlsson.

Även Hampus fick frågan från sina chefer om han ville försöka kvala in till SM. 

– Det är en stor brist på folk i branschen och det är nog bra att visa upp yrket inför alla ungdomarna. Det är lite annat att stå och jobba inför publik, men jag förberedde mig och mäta upp bilar gör jag dagligen. Nu ska jag in på nästa moment och rikta en dörr, säger Hampus Karlsson.

Mässan och tävlingarna besöktes av mängder med skolklasser och representanter från World Skills Sweden samt skolminister Lina Axelsson Kihlblom och självaste H.K.H Prins Carl Philip. På mässan fanns också skolor och kommuner på plats för att göra reklam för sina utbildningar och de besökande ungdomarna manades till att deltaga vid olika tävlingar samt passa på att testa vissa yrken, som att svetsa i en simulator.

Yrkes-SM arrangeras nästa gång i Karlstad 2024.

Maria.eriksson@sfvf.eu

 

Här är några av alla medaljörer i Yrkes-SM:

Bilskadeteknik: Tobias Lissborg, Hampus Karlsson, Oscar Topler

Fordonlackering: Gustav Weber, Gundars Kalkis

Linnea Rydörn

Personalbilsteknik: Daniel Åhman, Albin Olofsson, Philip Gunnarsson

Lastbilsteknik: Emil didriksson, Joel Nilsson, Svante Backfält

Lastbilsförare: Elis Jakobsson, Felicia Bendroth, Albin Lundberg

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan