< Tillbaka

Bo Ericsson: Foto: SFVF och Bosch

”Ingen biltillverkare släpper frivilligt någon information”

Publicerad: 24 Feb 2023
Ny EU-lagstiftning som säkrar fri tillgång till fordonsdata för eftermarknaden dröjer och nu försöker de europeiska biltillverkarna få EU att förhala ett beslut ytterligare. Vi frågade SFVF:s vd vad detta kan innebära för branschen.

Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) – de europeiska biltillverkarnas branschorganisation ACEA menade i ett uttalande den 15 februari att vi redan idag är fri tillgång till fordonsdata – hur kan de anse det?

– Fri tillgång idag betyder inte att vi kommer ha fri tillgång över tid och det är bekymmersamt.

ACEA hävdade också att EU med ny sektorsspecifik lagstiftning inte kommer kunna åstadkomma mer än vad man redan idag gör med lagstiftningen Data Act. Vad menar de med det?

– Ingen biltillverkare släpper frivilligt någon information såvida vi inte har en tvingande lagstiftning som medför att tillverkaren måste släppa informationen fri. Fordon utvecklas hela tiden med ny teknik och lagstiftningen måste ”ta höjd för” även den kommande tekniska utvecklingen. Dessutom måste det ske nu.

Vad tror du det kommer innebära för vår bransch ifall EU skulle gå ACEA till mötes i denna fråga?

– Då kommer otroligt många verkstäder tvingas stängas på sikt. Utan full tillgång till informationen kommer verkstäder inte kunna serva eller reparera fordon i den utsträckning att det lönar sig att driva en verkstad. Verkstäder kommer i så fall gå sotdöden till mötes.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan